Selectie vol talent

Ajax had ook kampioen moeten worden.

Zeker met een jeugdopleiding die ‘school of excellence’ heet.

Henk ten Cate, vlak voor het einde van de wedstrijd. Foto AP Ajax coach Henk Ten Cate is seen during their Dutch Premier League soccer match against Willem II in Tilburg, Netherlands, Sunday April 29, 2007. (AP Photo/Ermindo Armino) Associated Press

Ajax had natuurlijk kampioen moeten worden. Gisteren in Tilburg door op de slotdag met meer dan 2-0 van Willem II te winnen, of dan zeker vorige week door thuis in de Amsterdam Arena met meer dan 5-2 van Sparta te winnen.

Een ploeg met een spits als Klaas-Jan Huntelaar, een regisseur en steevast scorende middenvelder als Wes-ley Sneijder, met de onpasseerbare verdediger Jaap Stam, met de ontdekking van het seizoen: verdediger Urby Emanuelsson. Met de geweldige middenvelder Gabri uit Spanje, de talentvolle, ouderwetse rechtsbuiten Tom de Mul uit België en ga zo maar door.

Ajax staat bol van het talent, van jonge en oude topspelers, van routine en individuele techniek. De trainer, Henk ten Cate, mag zich sinds jaar en dag tot de besten van Nederland rekenen. Door zijn uitstraling en branie begint Ajax overal waar het verschijnt met minimaal een 1-0 voorsprong, zo veel ontzag hebben andere voetballers altijd voor voetballers in een Ajax-shirt. Wie zijn jeugdopleiding ‘school of excellence’ noemt, is de concurrentie een stapje voor. En heeft Ajax niet altijd geluk? Lucky Ajax, zo heet het veteranenelftal van Ajax. Omdat Ajax altijd geluk heeft.

Toch is Ajax niet voor de 30ste keer kampioen van Nederland geworden. Waarom niet? Domweg omdat Ajax één doelpunt te kort kwam. Eén onnozel doelpuntje maar. Gewoon één keer vergeten te scoren, waar de doelpunten voor het inblazen waren. Vraag eens aan Huntelaar waarom hij niet 22 maar 21 goals heeft gemaakt dit seizoen. Domme vraag. Gisteren tegen Willem II scoorde hij maar één keer. Maar zeven minuten voor het einde kopte hij de bal zo fantastisch op het doel dat het een doelpunt had moeten zijn. De bal vloog nog geen vijf centimeter naast. Vijf centimeter naar rechts en Ajax was kampioen geweest. Even geen geluk en verkeken is de titel.

Hoezo, Ajax wisselvallig? Hoezo AZ een mooier elftal en Louis van Gaal een betere trainer? Hoezo PSV effectiever? Eén doelpunt meer en Ajax was kampioen geweest – en dat zou niemand bij Ajax hebben verbaasd.

    • Guus van Holland