Regisseur Peter Zadek loopt grote theaterprijs mis

AMSTERDAM, 30 APRIL. De organisatie van de Europese Theaterprijs heeft zondag de prijs van 30.000 euro niet aan laureaat Peter Zadek uitgereikt, maar aan een andere laureaat, de Canadese theatermaker Robert Lepage. De Duitse regisseur kon wegens ziekte van een acteur niet naar Thessaloniki reizen, terwijl het reglement voorschrijft dat de winnaar de prijs persoonlijk in ontvangst neemt. In een woedende brief beticht de 80-jarige regisseur de organisatie van inhumaan gedrag en eist alsnog het geld op. De Europese Theaterprijs is de meest prestigieuze onderscheiding voor Europese theatermakers. Rondom de prijs, die jaarlijks in wisselende Europese steden wordt uitgereikt, wordt een vierdaags theaterevenement gehouden. In 1986 werd hij voor het eerst uitgereikt. Harold Pinter, kwam vorig jaar ondanks zijn ernstige ziekte wel opdagen.