Reconstructies VS in Irak in slechte staat

Washington. Amerikaanse wederopbouwprojecten in Irak worden dermate geplaagd door geweld, corruptie en achterstallig onderhoud, dat het beheer ervan niet op korte termijn kan worden overgedragen aan lokale bestuurders. Dat blijkt uit onderzoek door Amerikaanse federale inspecteurs. Acht wederopbouwprojecten die door de VS zijn gesubsidieerd werden gecontroleerd, waaronder een geboortekliniek en de energiecentrale op Bagdads internationale vliegveld. Daarvan functioneren er zeven niet langer naar behoren, door kapotte stroom- of waterleidingen, achterstallig onderhoud of diefstal van onderdelen. Van de 11,8 miljoen dollar die op de luchthaven werd geïnvesteerd, bleek materiaal ter waarde van 8,6 miljoen dollar kapot. Bij de geboortekliniek was het riool verstopt door medicijnflessen en verband.