Provinciale topclub

Nog nooit was de finale van de competitie zo spannend.

PSV is kampioen, maar Ajax of AZ had het ook verdiend.

Ronald Koeman aan het einde van de wedstrijd. Foto Pics United Onderwerp/Subject: PSV Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: PSV - Vitesse Seizoen/Season: 2006/2007 FOTO/PHOTO: PSV's coach Ronald KOEMAN celebrating Trefwoorden/Keywords: #02 $69 ±1168098148115 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED. PICS UNITED/BOB VAN DEN CRUIJSEM

In de Randstad willen ze PSV nog weleens afschilderen als de Provinciale Sport Vereniging. Maar de club uit Eindhoven is de status van provincieclubje allang voorbij. De laatste seizoenen wist de club zich te scharen bij de elite van Europa.

AZ en Ajax zijn alleen in Nederland een topteam. De twee clubs mochten weliswaar een week lang aan de titel ruiken, maar de titel is dit seizoen naar de verdiende winnaar gegaan. Eindhoven is de voetbalhoofdstad van Nederland.

De aanhang van PSV vierde gisteren het derde landskampioenschap op rij. In de laatste tien seizoenen veroverde de Brabantse voetbalclub maar liefst zes keer de titel. Het geeft aan dat PSV al jaren over de stabielste organisatie van de topclubs beschikt – en de enige die buiten Nederland ook indruk maakt.

Het voetbal van PSV is misschien niet altijd even aantrekkelijk, maar internationaal gezien wel bijzonder efficiënt. In 2005 haalde PSV de laatste vier van de Champions League tussen grote clubs als AC Milan, Chelsea en Liverpool. Dit seizoen bereikte PSV de laatste acht door het Engelse Arsenal uit te schakelen. Daarmee toonde PSV aan dat een ploeg uit een klein voetballand niet per definitie kansloos hoeft te zijn tegen grote Europese voetbalbolwerken.

PSV wist de voorbije jaren talenten aan te trekken uit vijf verschillende continenten, uit landen als Brazilië, Peru en China. Het bonte gezelschap voetballers blijkt uitstekend te gedijen in het rustige Noord-Brabantse land. Waar Latijns-Amerikaanse spelers bij andere clubs doorgaans grote aanpassingsproblemen hebben, trokken profs als Gomes, Alex, Farfán, Méndez, Salcido en Tardelli zich in Eindhoven aan elkaar op. In Zuid-Amerika wordt PSV gezien als de ideale springplank naar de Europese top.

De beslissende factor dit seizoen was een Nederlander, de 36-jarige routinier Phillip Cocu. Hij zorgde ervoor dat de ploeg ondanks de slechte resultaten de rust bewaarde. De laatste wedstrijd van zijn carrière werd een gedenkwaardige. Met het vijfde doelpunt van PSV besliste hij de titelrace.