Phillip Cocu: ‘Iedereen is vervangbaar’

Phillip Cocu (36) besliste gisteren de titelrace en nam daarmee in stijl afscheid als voetballer van PSV.

Phillip Cocu nam gisteren afscheid in stijl. De aanvoerder van PSV maakte een kwartier voor tijd de achteraf beslissende vijfde treffer en sloot voor de derde keer op rij een seizoen af als landskampioen. De 36-jarige routinier rende een uur na het uitreiken van de schaal nog één keer het veld op en gooide een aantal shirts in het publiek. Cocu had een paar seconden moeite om zijn emoties in bedwang te houden, maar analyseerde daarna nuchter zijn besluit.

Wanneer heb je besloten te stoppen als voetballer van PSV?

Phillip Cocu: „Een tijdje terug. Daarom is het extra mooi dat we vandaag toch kampioen geworden zijn. Ik heb daar de laatste weken heel veel energie in gestoken. Dit is voor mezelf wel een bevestiging dat dit het goede moment is om afscheid te nemen.”

Ben je fysiek op?

„Het oogt misschien allemaal nog makkelijk, maar dat is het zeker niet. Allebei mijn hamstrings stonden vandaag toch weer stram. Ik ben een speler die ergens vol voor wil gaan en altijd wil spelen. Ik had er geen zin in om nog een jaartje door te gaan en dan af en toe in te vallen. Heel misschien ga ik nog iets in het buitenland doen. Daarover neem ik pas later een besluit.”

De positie van Ronald Koeman staat onder druk. In hoeverre staat de groep achter de trainer?

„Er zijn binnen een selectie altijd spelers die niet tevreden zijn. Maar we hebben de problemen naast ons neergelegd. We hebben laten zien dat we achter de trainer staan. Daarmee hebben we wel een signaal gegeven aan het bestuur. Maar ja, je weet het niet in de voetballerij. Er worden soms vreemde beslissingen genomen.”

Is Phillip Cocu wel vervangbaar voor PSV?

„Iedereen is vervangbaar dus ik ook. Dat heeft het verleden wel bewezen. Ik hoop van harte dat ze een goede opvolger vinden.”