Open en bloot opereren in een parenclub

Door de erotisering van de maatschappij nemen vraag en aanbod in de prostitutiebranche af. Dat is een van de conclusies van een onderzoek naar illegale prostitutie sinds de opheffing van het bordeelverbod in 2000. Bert Bieleman is directeur van Intraval, het bureau dat het prostitutieonderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie verrichtte.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen die u heeft vastgesteld?

„Direct na de opheffing van het bordeelverbod zakte de economie in. Prostituanten hadden minder te besteden. Door de opkomst van internet en mobiele telefonie kwamen bovendien nieuwe, laagdrempelige vormen van erotisch vermaak op, zoals telefoon- en webcamseks. Ongunstig voor de bordeelprostitutie was ook dat seks en erotiek gewoner zijn geworden in de samenleving. Breezer-seks bijvoorbeeld, bestond zes jaar geleden nog niet. Amateurprostitutie in parenclubs en sauna’s is ook zo’n nieuw verschijnsel.”

Limburgse sekszoekers trekken massaal naar Duitsland. In Groningen is de situatie omgekeerd: daar spreekt de helft van de bezoekers in seksclubs Duits. Wat is daarvoor de verklaring?

„Zulke regionale verschillen hebben te maken met vraag en aanbod en met prijs en kwaliteit. In het noordelijke grensgebied is het aanbod in Nederland waarschijnlijk beter.”

Hoe verricht u zo’n onderzoek?

„Ons bureau heeft veel ervaring met onderzoeken naar de rafelranden van de maatschappij. Vragen stellen in een bordeel of parenclub is een kwestie van vertrouwen winnen. Dat betekent regelmatig aanwezig zijn, verstand van zaken hebben en je eerlijk opstellen. Dus niet undercover als Starsky & Hutch opereren, maar open en bloot aan de slag. Hoewel, ook weer niet al te bloot natuurlijk.”

Arjen Ribbens