Ook Iran zal naar top over Irak komen

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, komt donderdag en vrijdag naar de internationale conferentie over Irak in het Egyptische Sharm el-Sheikh. Hij ontmoet daar onder anderen zijn Amerikaanse ambtgenoot Condoleezza Rice.

Minister Rice zei gisteren een direct gesprek met de Iraanse minister in de Egyptische badplaats niet uit te sluiten. Maar in zo’n onderhoud onder vier ogen zal volgens haar niet worden gesproken over het omstreden Iraanse nucleaire programma.

De Iraanse komst naar Sharm el-Sheikh – ondanks de toenemende pressie op Teheran om de verrijking van uranium te bevriezen – werd gisteren in Bagdad bevestigd door de Iraanse gezant Ali Larijani. Larijani, de hoogste Iraanse diplomaat die Bagdad bezocht sinds de val van Saddam in 2003, sprak met premier Nouri al-Maliki en andere functionarissen. Hij zei dat alle landen stabiliteit in de regio willen en dat ze „geen andere keuze hebben dan de gekozen Iraakse regering te steunen”.

De VS beschuldigingen Iran ervan opstandelingen in Irak te bewapenen. Maar de nationale veiligheidsadviseur van premier Maliki zei gisteren dat de Amerikanen daarvoor „geen enkel degelijk bewijs” hebben overlegd.

Het geweld in Irak ging het afgelopen weekeinde onverminderd door. In de shi’itische heilige stad Kerbala vielen zaterdag zeker 71 doden en meer dan 170 gewonden toen een autobom tot ontploffing werd gebracht. Eveneens zaterdag werden in Baquba in totaal 27 lijken gevonden. De lichamen vertoonden schotwonden, veel slachtoffers hadden handboeien om. Bij een aanslag met een autobom in het zuidelijke Basra werden gisteravond zeker 25 mensen gedood.

Volgens Amerikaanse controleurs worden de Amerikaanse hulpinspanningen in Irak zo bemoeilijkt door geweld, corruptie en slecht onderhoud, dat de Irakezen niet op korte termijn in staat zullen zijn de wederopbouw van hun land zelf ter hand te nemen. Dat blijkt uit het jongste rapport van de speciale inspecteur-generaal voor de Iraakse wederopbouw dat vandaag in Washington zal worden gepubliceerd.

Volgens inspecteur-generaal Stuart Bowen zal de Amerikaanse steun aan de wederopbouw „in de nabije toekomst relatief robuust blijven”. In het rapport staat dat de corruptie onder Iraakse functionarissen verder lijkt toe te nemen en dat in vrijwel elk ministerie fraude wordt gepleegd, met de ministeries van Olie, Binnenlandse Zaken en Defensie als meest corrupte.

Ook wordt geconcludeerd dat er relatief minder aanslagen worden gepleegd maar dat de aanslagen die plaatsvinden, veel meer schade berokkenen. (AFP, AP, Reuters)