Niet alles is te managen

Het was de voetbalcompetitie waarin het kampioenschap overal uit handen werd gegeven. Twee keer door PSV, twee keer door Ajax en tot slot één keer en vooral door AZ. De voetbaljaargang 2006/2007 kende gisteren een enerverende slotdag waarop de club die maanden onaantastbaar leek en daarna van zijn voetstuk viel, alsnog de nationale nationale voetbaltitel wist te grijpen: PSV.

Met elf punten voorsprong mocht de club na de winterstop met een gerust hart en een gevoel van onaantastbaarheid aan het tweede deel van de competitie beginnen. Maar de voorsprong slonk en slonk, en een gelijkspel vorige week bij FC Utrecht leek funest. De sfeer bij PSV werd erdoor aangetast; trainer/ coach Ronald Koeman liet zich vorige week in de media geprikkeld uit over interim-voorzitter Frits Schuitema, door wie hij zich onvoldoende gesteund achtte toen het erop aankwam. Het wordt interessant om te kijken of de verstandhoudingen in Eindhoven nu de titel toch is behaald, zodanig te herstellen zijn dat Koeman ook volgend seizoen nog de technische leiding in het Philips Stadion zal hebben. Wie hem gisteren na de wedstrijden hoorde, zal er niet op rekenen.

Twee weken voordat PSV in Utrecht twee punten verspeelde, deed Ajax hetzelfde in Waalwijk, bij RKC. Achteraf kunnen de Amsterdammers zeggen dat ze in de laatste fase van de competitie daar het kampioenschap hebben laten glippen, en anders gisteren wel, toen ze in Tilburg tegen Willem II maar één doelpunt tekortkwamen.

In het betaald voetbal is de macht van het kapitaal groot. Ajax en PSV weten zich, voor Nederlandse begrippen, royaal gesponsord door respectievelijk een bank die nu in de aanbieding is en een bekende elektronicafabrikant in het zuiden des lands. De NV AZ uit Alkmaar is de grote hobby van tycoon Dick Scheringa en feitelijk een dochter van diens DSB Bank. Het is geen wonder dat deze relatief rijke clubs, waartoe Feyenoord ook zou behoren als het beter met geld wist om te gaan, in de competitie de boventoon voeren.

Voor tegenstanders van deze verregaande invloed van financiële macht op de voetbalcompetitie is het een verademing dat clubs als RKC en Excelsior, met hun veel beperktere mogelijkheden, nog zo’n beslissende rol hebben kunnen spelen. In het bijzonder gold dat gisteren voor Excelsior, de club met de kleinste begroting van alle betaaldvoetbalorganisaties in de eredivisie en met het kleinste stadion. Excelsior had niets meer te winnen, had zich kunnen sparen omdat het straks in de nacompetitie nog maar moet zien dat het zich in de eredivisie handhaaft, maar zorgde ervoor dat AZ voor de tweede maal dit seizoen in Rotterdam verloor en zo de titel verspeelde. In een verstandige bui constateerde trainer/coach Louis van Gaal van AZ gisteren dat voetbal „een momentensport” is. Eerder dit seizoen vroeg hij zich af hoe de concurrentie de situatie na een nederlaag en onder toenemende spanning zou „managen”. Op de laatste dag van de reguliere competitie bleek weer eens dat topsport niet volledig te managen is. Gelukkig niet.