Nevernooitniet en toch lekker wel

De bal is rond. Het cliché mag tot het einde der tijden worden gebruikt. Voetbal, sport dus, blijft onvoorspelbaar en zal onvoorspelbaar blijven. Daarom is sport zo fascinerend, daarom is sport de belangrijkste bijzaak van het leven. Daarom is het zo belangrijk dat er sport is. Om mensen ervan te doordringen dat alles mogelijk is. Als je er maar in gelooft.

Wie de afgelopen dagen zich niet liet bedwelmen door de roes van het aanstaande kampioenschap van AZ, werd bijna voor gek verklaard. Alsof het doorgaans frivole, onbevangen, soms magistraal voetballende AZ van meestertrainer Louis van Gaal het kleine clubje Excelsior, dat zich jarenlang staande hield door het verzamelen van oud papier, niet even zou vermorzelen. Kom nou, AZ speelde het beste en mooiste voetbal van Nederland en dat kon Excelsior nevernooitniet verstoren.

Negen van de tien media putten zich zaterdag uit in verhalen over de succesformule van Van Gaal en zijn baas Dirk Scheringa. Hoezo succesformule? Was het kampioenschap dan al beslecht? Voetbalden bij AZ dan geen mensen van vlees en bloed, mensen die konden verkrampen in het zicht van de finish? Mensen die nog niet eerder een finale hadden gespeeld, behalve trainer Van Gaal en spits Shota Arveladze, de enigen die voor hete vuren hebben gestaan.

Voorbeelden genoeg van finales die anders dan voorspeld verliepen. In 1989 haalde Greg LeMond in de afsluitende tijdrit van de Tour een achterstand van 50 seconden op Laurent Fignon in om met acht seconden voorsprong de alsnog de Tour te winnen. Tiger Woods, de meest door mentale training toegeruste sportman, slaat op beslissende holes de bal in het water. Yuri van Gelder faalt op het EK, waar hij moest winnen.

De meeste media bereidden zich in grote verhalen voor op de titel van AZ. Nogal kortzichtig. Het was vooral de hunkering naar een nieuwe kampioen. Gewoon een weergave van wat het volk wil: iets anders, wat de sleur doorbreekt, verrassing. Nu heeft weer PSV gewonnen. Niet dat het zo vanzelfsprekend was. Maar de manier waarop geeft een mens hoop. Het leven is niet zo voorspelbaar als men denkt.

Guus van Holland

    • Guus van Holland