‘Lastige leerling’ in kleinere klas

Basisscholen experimenteren met een nieuwe methode om leerlingen met gedragsproblemen binnen het reguliere onderwijs te houden. In kleine klassen van 6 of 7 leerlingen krijgen ze persoonlijke gedragstraining. Dat meldt de website van het NOS Journaal. Het onderwijs is bijna individueel en werkt met een beloningssysteem als kinderen aan bepaalde activiteiten meedoen. Zo moeten leerlingen leren om verantwoordelijkheid te dragen. In Lelystad, Utrecht en de Zaanstreek zijn scholen ermee begonnen, in Zeewolde en Almere starten komend schooljaar waarschijnlijk vergelijkbare initiatieven. De scholen zien de klassen als laatste redmiddel voor de kinderen. De klassen hebben namen als ‘Time Out’, ‘Op de Rails’ en ‘Blijf op School’. In het middelbaar onderwijs bestaan deze klassen al langer. (NRC)