Kosovo: beroep VS op Rusland

Kosovo wordt onafhankelijk, met of zonder resolutie van de Veiligheidsraad van de VN. Rusland zou een resolutie moeten steunen omdat die voorziet in bescherming van de Serviërs in Kosovo.

Dat heeft de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Dan Fried zaterdag in Brussel gezegd. Hij reageerde op Russische kritiek op het voorstel van VN-bemiddelaar Martti Ahtisaari, dat voorziet in onafhankelijkheid voor Kosovo onder internationaal toezicht. „We hopen dat Rusland inziet dat Kosovo onafhankelijk wordt, ofwel op een gecontroleerde manier, onder toezicht, en met garanties voor het welzijn van de Serviërs, ofwel op ongecontroleerde manier, waarbij de Serviërs het meest te lijden krijgen”, aldus Fried.

De vijftien VN-ambassadeurs van de landen die lid zijn van de Veiligheidsdraad hebben vrijdag een vijfdaagse reis naar Brussel, de Kosovaarse hoofdstad Priština, Belgrado en Wenen afgesloten. De reis heeft de Russische diplomatie niet op andere gedachten gebracht. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat tijdens de reis is gebleken dat de uitvoering van resolutie 1244 [die in 1999 het VN-bestuur in Kosovo instelde] „talrijke omissies” vertoont.

„De reis heeft de conclusie versterkt dat ondanks relatieve vooruitgang op sociaal en bestuurlijk gebied de situatie niet bevredigend kan worden genoemd”, aldus de verklaring van het ministerie. Het plan van Ahtisaari kan daarom „geen basis vormen” voor een definitief besluit over de toekomst van Kosovo.

In Belgrado zei premier Vojislav Koštunica van Servië tegen de vijftien VN-ambassadeurs dat Servië Kosovo „autonomie onder toezicht” biedt als alternatief voor de „onafhankelijkheid onder toezicht” van Ahtisaari’s plan. Volgens Servische media zou Kosovo zelfbestuur krijgen, maar Servië zou verantwoordelijk blijven voor buitenlandse zaken, grensbewaking, monetair- en douanebeleid en de bescherming van het Servische culturele en religieuze erfgoed.

De leider van de groep VN-ambassadeurs, de Belgische ambassadeur Verbeke, zei zaterdag dat de resultaten van de reis worden bestudeerd en dat geen datum is afgesproken voor een stemming over een VN-resolutie over Kosovo. (Reuters, AFP, VIP)