Koks zonder papieren na jaren opgepakt

In het Utrechtse café-restaurant Averechts wordt elke dinsdag de maaltijd verzorgd door illegalen. Dat gebeurt al jaren, en zonder geheimzinnigheid.

Vorige week werden drie koks door de vreemdelingenpolitie opgepakt. Vrijwel alle fracties in de Utrechtse gemeenteraad zijn verbaasd over de inval, en hebben burgemeester Brouwer om uitleg gevraagd.

De lokale politiek is altijd op de hoogte geweest van het project, dat volgens de organisatoren bedoeld is om vluchtelingen zonder papieren afleiding te bieden en een gezicht te geven.

Volgens de advocaat van de koks, Jelle Walther, staat in het dossier over de zaak dat de vreemdelingenpolitie in actie kwam naar aanleiding van een artikel in nrc.next over het restaurant. In het artikel van 7 november 2006 maken vrijwilligers en illegalen er geen geheim van dat sommige koks geen verblijfsvergunning hebben.

Walther: „Wat in dat artikel staat, stond altijd al op de website van Averechts. Het restaurant is er steeds heel open in geweest en het werd gedoogd.” In het artikel werd geschreven: ‘Bang dat de vreemdelingenpolitie ineens op de stoep staat zijn ze niet.’ Vrijwilligster Gé Bres wordt geciteerd: „Af en toe komt er wel eens iemand van de gemeente langs. ‘Interessant café hebben jullie hier op dinsdag’, zeggen ze dan.”

Het ministerie van Justitie wil niet zeggen of het krantenartikel inderdaad aanleiding was voor de inval. Volgens burgemeester Brouwer is de Vreemdelingenwet een rijksaangelegenheid. De gemeente Utrecht heeft een afspraak met de vreemdelingenpolitie om geen invallen te doen in panden die als noodopvang zijn aangemerkt. Maar daar valt restaurant Averechts niet onder.

Eén van de drie koks, een zeventigjarige Chinees, is inmiddels weer vrij. De andere twee, een 37-jarige Egyptenaar en een 47-jarige Palestijn, zitten nog vast. De rechtszaak is morgen.