Koeman koel na onwerkelijke landstitel

PSV laat in laatste duel oogstrelend aanvallend voetbal zien.

Aanvoerder Phillip Cocu neemt op 36-jarige leeftijd afscheid met landstitel.

„Onwerkelijk.” Met één woord vatte Ronald Koeman gisteren de sensationele slotdag van de eredivisie samen waarop hij met PSV tegen alle verwachtingen in voor Ajax en AZ toch het landskampioenschap veroverde. „Dit had ik totaal niet verwacht”, luidde de eerste reactie van voorzitter Frits Schuitema na de 5-1 overwinning op Vitesse. De trainer en de preses van PSV waren desondanks geen van beiden in een uitgelaten stemming. Daarvoor was er in de aanloop naar de 34ste competitiewedstrijd van het seizoen te veel voorgevallen tussen beide heren. Terwijl de aanhang van PSV en de spelersgroep dol van geluk feest vierden, waren Koeman en Schuitema al met hun nabije toekomst bezig. De grote vraag is of Koeman na het onverwachte succes aanblijft als hoofdtrainer van de Eindhovense voetbalclub.

Een week geleden leek PSV nog dé grote verliezer van de topclubs te gaan worden. Het elftal dat vrijwel de gehele competitie bovenaan had gestaan, raakte na de winterstop zo in verval dat een voorsprong van maar liefst elf punten op de concurrentie volledig was verdwenen. PSV begon gisteren als de nummer drie van de ranglijst aan de vrijwel onmogelijke missie om toch nog voor AZ en Ajax te eindigen, die beide over een beter doelsaldo beschikten. Voorzitter Schuitema had zo weinig geloof in een goede afloop dat hij voor het duel met Vitesse weigerde zijn vertrouwen in de trainer uit te spreken. Koeman uitte daarover zijn onvrede en kon verder slechts hopen op een sportief wonder.

Dat wonder voltrok zich gistermiddag in het Philips Stadion. Voor het eerst in het seizoen 2006-2007 begon PSV niet als de grote titelfavoriet aan een wedstrijd. Het AZ van Louis van Gaal zou aan een bescheiden zege bij Excelsior genoeg hebben voor de titel. En ook Ajax beschikte voor het duel met Willem II over een betere uitgangspositie dan PSV. Koeman stuurde zijn spelers het veld in met de opdracht zo snel mogelijk een doelpunt te maken om daarmee de druk op AZ en Ajax zo groot mogelijk te maken. De trainer had vooraf nog de vrees uitgesproken dat een deel van het publiek zich tegen hem zou keren, maar de aanhang van PSV hield hoop op een mirakel.

Na acht minuten mocht PSV zich voor het eerst op de middag ‘virtueel kampioen’ noemen, nadat Alex uit een hoekschop van Edison Méndez de score had geopend. Na een kleine twintig minuten ging er in het stadion een nog veel harder gejuich op toen bekend werd dat AZ in Rotterdam niet alleen op achterstand was gekomen, maar ook met een man minder door moest. PSV ging plotseling daadwerkelijk geloven in de eigen kansen. Minimaal twee doelpunten meer maken dan Ajax, luidde nu het devies. De ploeg die dit seizoen doorgaans met sober en berekenend spel de punten binnenhaalde, moest nu alles op de aanval zetten.

In de tweede helft speelde een ontketend PSV het beste voetbal van het seizoen. Dit was het attractieve en effectieve spel dat Koeman zo graag vaker had willen zien van zijn spelers. AZ en Ajax kregen dit seizoen vaak de complimenten voor hun aanvallende speelwijze, maar op het moment suprême haalden de PSV’ers het beste uit zichzelf naar boven. Onder leiding van de getergde aanvoeder Phillip Cocu werd Vitesse weggespeeld. Een kwartier voor tijd schoot de aanvoerder zelf de 5-1 binnen. Achteraf bleek dat niet het beslissende doelpunt voor het kampioenschap te zijn geweest. Daarmee nam Cocu gisteren als een winnaar afscheid als profvoetballer van PSV. Lachend zwaaide de 36-jarige middenvelder met de replica van de kampioensschaal.

Koeman en Schuitema deelden amper in de feestvreugde. De trainer trok zich na zijn sportieve wraak direct na het laatste fluitsignaal minutenlang terug in de catacomben. Hij kon het naar eigen zeggen niet opbrengen een ereronde te gaan lopen. Koeman stelde na afloop wel dat hij graag bij PSV wil blijven.

Schuitema liep over het veld als een boer met kiespijn. De voorzitter probeerde de media de schuld te geven van de onrust die de afgelopen week was ontstaan. Maar vervolgens weigerde hij opnieuw zijn vertrouwen in Koeman uit te spreken. Zijn antwoord op de vraag of hij het aan zou durven een trainer te ontslaan die kampioen is geworden en de kwartfinales van de Champions League heeft gehaald, was veelzeggend. „Ja dat durf ik wel. Ik heb in het zakenleven wel voor moeilijkere beslissingen gestaan.”