Italiaan Di Luca winnaar Luik-Bastenaken-Luik

Na zijn topdrieklasseringen in de wielerwedstrijden Amstel Goldrace (vorige week zondag) en de Waalse Pijl (afgelopen woensdag) – twee koersen die hij in 2005 won – gold Danilo di Luca als een van de grote favorieten voor de overwinning in de laatste van de vier aprilklassiekers. Gistermiddag, in Ans, schreef de 31-jarige kopman uit de ploeg van Liquigas Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam. In de finale had hij zich ontdaan van zijn Luxemburgse medevluchter Frank Schleck.

De Italiaanse immigranten in Rue sous les Vignes, die elk jaar de tricolore laten wapperen in hun straat, die een vast ingrediënt is van de oudste klassieker, hadden drie jaar moeten wachten op een Italiaanse winnaar. De vorige was Davide Rebellin (2004).

Rue sous les Vignes ligt op zes kilometer van de finish. De toeschouwers daar zagen als eerste de Duitser Stefan Schumacher voorbij denderen. De renner uit de ploeg van Gerolsteiner won vorige week in Limburg zijn eerste klassieker, de Goldrace, en deed een moedige poging zijn tweede op rij te winnen. Maar in de beklimming van de St. Nicolas, de laatste van de twaalf hellingen in Luik-Bastenaken-Luik, kwam hij nauwelijks vooruit en werd hij ingerekend door het peloton. Hij zou uiteindelijk als 76ste finishen, 5.06 minuut achter Di Luca.

Net na de beklimming van de St. Nicolas, waar verschillende renners onder wie Michael Boogerd en wereldkampioen Paolo Bettini pogingen deden er alleen vandoor te gaan, ontsnapte Schleck – vooraf ook getipt als een favoriet. De 27-jarige renner die net als Di Luca nog maar één klassieker had gewonnen – de Amstel Goldrace van 2006 – steekt in een uitstekende vorm. In de laatste kilometers reden ze samen naar Ans, een voorstad van Luik waar al jaren de finish ligt. Even leken ze gezelschap te krijgen van de Nederlander Thomas Dekker, maar die werd na een dappere poging weer opgeslokt door de achtervolgende groep. Voor de laatste bocht reed Di Luca weg bij Schleck, die nog werd ingehaald door de winnaar van vorig jaar, de Spanjaard Alejandro Valverde. Di Luca reed onbedreigd op de zege af.

Beste Nederlander was Michael Boogerd. Hij eindigde als zesde. Het was zijn achtste toptiennotering in zijn favoriete klassieker, die hij voor het laatst reed, Boogerd is bezig aan zijn laatste seizoen.

Voor meer informatie over de Italiaanse winnaar van Luik-Bastenaken-Luik: www.danilodiluca.com