Iran neemt deel aan congres over Iraks veiligheidssituatie

Bagdad. Iran neemt definitief deel aan de internationale conferentie over de veiligheidssituatie in Irak, later deze week. Dat heeft de Iraanse president Ahmadinejad aan premier Maliki van Irak laten weten. Irans minister van Buitenlandse Zaken Mottaki zal de conferentie op 3 en 4 mei in de Egyptische badplaats Sharm-El-Sheikh bijwonen. Ook zijn collega Condoleezza Rice is bij de bijeenkomst aanwezig. Rice sloot gisteren niet uit dat er in de marge van de bijeenkomst overleg met Iran zal plaatsvinden, maar ze zei tegen de Amerikaanse tv-zender ABC dat die gesprekken over Irak zullen gaan, niet over de relatie tussen de VS en Iran. Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen beschuldigen Iran ervan shi`itische strijders in Irak van wapens te voorzien. De Amerikaanse regering is daarnaast zeer bezorgd over Irans nucleaire programma, dat volgens Teheran enkel vreedzame doeleinden dient.