Hollywood wreekt zich online, wij genieten mee

Hollywood-beroemdheden gooien elkaars gegevens, berichten en foto’s het web op.

Voer voor de online-gossips en iedereen met breedband – ook al weten we niets zeker.

Actrice Lindsay Lohan zou ook scheldmailtjes rondsturen: ,,.... you, ....!” Foto Reuters Actress Lindsay Lohan blows a kiss at photographers as she arrives at the "Us Hot Hollywood 2007" party in Los Angeles April 26, 2007. The party is presented by Us Weekly magazine to celebrate Hollywood's hottest style makers. REUTERS/Mario Anzuoni (UNITED STATES) REUTERS

„You are a rude and thoughtless little pig!” Aldus een uitzinnige Alec Baldwin op de voicemail van zijn elfjarige dochter Ireland. In een tirade van ruim twee minuten noemt de briesende acteur het meisje onnadenkend, dom en gemeen. Ze heeft hem, omdat haar telefoon uitstaat op een eerder afgesproken vader-dochterbelmoment, opnieuw beledigd: „You’ve made me feel like shit!”

Dat is elf april. Twee weken later zijn Baldwins woorden legendarisch, vindt de ‘mad daddy’-ringtone gretig aftrek en is een Daddy Dearest Talking Doll (‘trek aan het touwtje en papalief barst uit in een tirade’) in de maak. Grappig. Maar ook schrijnend. Niet alleen omdat Baldwin een gefrustreerde idioot blijkt te zijn, maar ook omdat de voicemail al dagen online staat en de hele wereld kan horen hoe een elfjarig meisje door haar eigen vader wordt uitgescholden.

Nog schrijnender is dat de voicemail online is, omdat haar moeder, actrice Kim Basinger, heeft gelekt.

Basinger en Baldwin zijn al jaren verwikkeld in een moeizame voogdijzaak. Erg aardig over en voor elkaar zijn ze nooit geweest. Natuurlijk ontkent Basinger dat zij het berichtje heeft gelekt. Al is ze, aldus een officiële reactie, wel héél blij dat de wereld nu ook weet wat voor een agressieve man haar ex eigenlijk is.

Ze zal ook blij zijn dat de rechter, direct na het opduiken van dit berichtje, Baldwin heeft verboden contact op te nemen met zijn dochter. De uitkomst van de voogdijzaak lijkt hiermee beklonken in het voordeel van Basinger. Het lijkt een perfect uitgevoerd staaltje internetwraak.

Basinger is niet de enige Hollywood-beroemdheid die ‘wraak nemen via internet’ heeft ontdekt én schijnbaar omarmt. Baldwin op zijn beurt is niet de enige die er het slachtoffer van werd. Paris Hilton is regelmatig op internet te kijk gezet. Denk aan de sekstapes (‘One Night in Paris’) die meermaals opdoken, of compromitterende foto’s, gestolen van haar Blackberry in 2005.

Afgelopen week was het weer raak, ditmaal geen foto’s of filmpjes maar Hiltons e-mailadres en telefoonnummer. Een zeer persoonlijke wraakactie uitgevoerd door C-actrice Shanna Moakler. Moakler, bekend van MTV’s realityshow Meet the Barkers, plaatste Hiltons gegevens – en die van actrice Lindsay Lohan – in haar blog met als commentaar ‘put this in your pipe and smoke it’.

Moaklers wraak is, volgens ingevoerde roddelblogs, weer een reactie op een – vermeende – wraakactie die Paris Hilton dagen eerder liet uitvoeren op Lindsay Lohan. Op de dag dat de wereld werd blootgesteld aan de Baldwin-tirade, verschenen ook mailtjes, My Space-conversaties en foto’s online die volgens de bijschriften van Lohan waren. Ze zijn gepost door Hacker310 (volgens diezelfde roddel-blogs online ingehuurd door Hilton), die claimt de My Space-pagina, Blackberry en Gmail-account van Lohan te hebben gehackt.

Het zijn berichtjes die iedereen met een simpel computerknutselprogrammaatje kan namaken. Toch lijkt vrijwel iedereen online te geloven dat ze echt zijn. Waarschijnlijk omdat iedereen het wíl geloven. Want als ze echt zijn, bevestigen ze alles wat je ooit over de losgeslagen Hollywood-actrices hebt gehoord.

Daarbij zijn ze hilarisch en van zéér hoog niveau. Neem een conversatie tussen Lindsay Lohan en Paris Hilton. Lohan begint haar bericht met een welbespraakte „fuck you, cunt!” Hilton sluit af met „lesbo”.

Ook vermakelijk zijn het boze mailtje van Hiltons ex Stavros Niachros en een in eerste instantie nietszeggend mailtje van dj Samantha Young, ware het niet dat wordt gefluisterd dat Lohan een lesbische verhouding met haar heeft.

Of de berichtjes die een paranoïde Shanna Moakler aan Lohan stuurt. Op 10 januari 2007: „Heb jij iets met Travis?” Of 11 januari 2007: „Wat is er cunt, kun je niet terugschrijven?”

Zeker weten of de berichten echt zijn, zullen we nooit. Maar geloven dat het perfecte wraakacties zijn, doen we graag. Wat ons betreft mag héél Hollywood de internetwraak ontdekken.

Al mogen ze elfjarige meisjes er in de toekomst buiten laten.