Het Mao-filter van de SP

Beeldroman’ op fotosite flickr.com, met een link vanaf sptransparant.
Beeldroman’ op fotosite flickr.com, met een link vanaf sptransparant.

Voor teleurgestelde SP-aanhangers en critici die niet meer welkom zijn op de officiële website van de SP is er altijd nog sptransparant.blogsome.com.

Die site kreeg de laatste weken een impuls na uitspraken van SP-leider Jan Marijnissen over dubbele nationaliteit, die binnen en buiten de partij met veel kritiek werden ontvangen. Ook op het weblog van Marijnissen reageerden meer dan duizend mensen, het merendeel met kritiek op de partijleider. Een paar van de actiefste critici verdwenen na een paar dagen uit de discussie, uitgejouwd door Marijnissen-loyalisten die hen uitmaakten voor ophitsers en „hetzezoekers” van de PvdA.

De verdwijning was in een onbekend aantal gevallen niet vrijwillig, zo laten de verwijderden weten op de site sptransparant. De dissidenten zelf benadrukken dat ze alleen geband werden omdat ze kritiek hebben, niet omdat ze beledigen. Voorbeelden van geweigerde bijdragen hebben dezelfde toon als andere posts op SP-sites.

In de uitwisseling van ervaringen van de afgewezenen krijgt vooral het „Mao-filter” op de SP-site speciale aandacht. Een verwijderde bijdrage wordt onzichtbaar voor andere sitebezoekers, maar de auteur ziet zijn handwerk nog wel op de SP-site staan. „Op deze manier laat de SP de reageerders in de waan dat zij doet aan de vrijheid van meningsuiting én voorkomt zij tegelijkertijd ‘lastige’ vragen en/of kritiek op de partij”, schrijft de oprichter van sptransparant. (DS)

Vrijmarkt in Brussel

Het was vanmorgen stil in de Europese wijk van Brussel. Dat had natuurlijk niets met Koninginnedag te maken, maar alles met morgen, 1 mei. Dát is in België een vrije dag. Veel eurocraten hebben er een lang weekend van gemaakt.

Vandaag geen vrijmarkt. Maar zaterdag is hier wel ‘Braderie Europa’. Dan houden de Europese instellingen hun jaarlijkse open dag. Daar kwamen vorig jaar zo’n honderdduizend mensen op af.

Op 9 mei is de jaarlijkse Dag van Europa. Nederland viert die dag bescheiden. In Rotterdam is de finale van een serie debatwedstrijden over Europa voor scholieren, in Amsterdam ’s avonds de Nacht van Europa. Ook daar zijn debatten, met onder anderen staatssecretaris Frans Timmermans.

In Brussel moet het zaterdag een volksfeest worden, net als vorig jaar. Toen was het dringen bij de ingang van de Europese Commissie. Binnen schuifelden families langs de kramen van verschillende Europese agentschappen. In hun handen: ballonnen en plastic tasjes met folders en oude jaarverslagen. Dit jaar zijn er onder meer Bulgaarse dansers en Roemeense muzikanten, om te vieren dat Roemenië en Bulgarije op 1 januari zijn toegetreden tot de EU. Verder: gratis drankjes.

Vanwaar die enorme belangstelling voor de EU? „In het drietalige België zijn we nu eenmaal gewend om compromissen te sluiten, net als in Europa”, zegt hoofd Peter Thomas van het informatiebureau van het Europees Parlement in Brussel. „En verder moet ik misschien aan u vragen: waarom is er in Nederland toch niet zo’n belangstelling voor?” (JvdK)