Haring en poffertjes. Leve de koningin!

Tsja, wat doe je op zo’n dag (30 april) als je in het buitenland woont? Van collega’s aan de telefoon begreep ik vanmorgen dat het rustig was op de redactie, in verband met koninginnedag. Nu ben ik niet zo koningsgezind, maar toch. Ik besloot vanmiddag even naar de koninginnedagreceptie van de Nederlandse ambassadeur in België

Tsja, wat doe je op zo’n dag (30 april) als je in het buitenland woont? Van collega’s aan de telefoon begreep ik bea.jpgvanmorgen dat het rustig was op de redactie, in verband met koninginnedag. Nu ben ik niet zo koningsgezind, maar toch. Ik besloot vanmiddag even naar de koninginnedagreceptie van de Nederlandse ambassadeur in België te gaan. Daar was geen vrijmarkt. Maar er waren wel echte marechaussees voor de ingang (met zo’n hoge hoed op, en dat met die warmte), poffertjes én haring. Op vertoon van m’n Nederlandse paspoort mocht ik naar binnen.

Er waren honderden Nederlanders in de tuin van ambassadeur Bekink. Ik had geen oranje-stropdas om, zoals veel van de mannelijke gasten, dus ik hoop dat ik niet al te zeer uit de toon ben gevallen. Halverwege het feestje las de ambassadeur een telegram voor die namens de Nederlandse gemeenschap aan de koningin werd gestuurd om haar te feliciteren. In werkelijkheid was het geen telegram maar een fax. Sinds 2001 verstuurt TNT geen telegrammen meer, zelfs niet aan de koningin. Daarna werd het Wilhelmus gezongen - het eerste én het zesde couplet. Dat laatste kostte wat moeite, niet alleen bij mij. Dit ondanks het feit dat een attente diplomaat de tekst vooraf had verspreid op oranje velletjes.

Morgen is het trouwens echt feest in België. Want 1 mei wordt hier nog gevierd. En zaterdag is het wéér gezellig in Brussel. Dan houden de Europese instellingen hun jaarlijkse open dag. Daar kwamen vorig jaar zo’n honderdduizend mensen op af. Ik zag toen tot m’n verbazing mensen dringen bij de ingang van de Europese Commissie. Binnen schuifelden families langs de kramen van verschillende Europese agentschappen. In hun handen: ballonnen en plastic tasjes met folders en oude jaarverslagen. Dit jaar zijn er onder meer Bulgaarse dansers en Roemeense muzikanten, om te vieren dat Roemenië en Bulgarije op 1 januari zijn toegetreden tot de EU. Verder: gratis drankjes. Welkom bij Braderie Europa.