Hang naar ouderwetse musichall en gospel

cd pop Maria McKee: Late December Cooking Vinyl/Bertus ****-

cd pop

Maria McKee: Late December Cooking Vinyl/Bertus

****-

De Californische popdiva Maria McKee komt dichter dan wie ook in de buurt van het drama en de passie die Dusty Springfield in haar stem kon leggen. McKee’s muziek ademt een hang naar de ouderwetse musichall, maar ook gospel en pop komen om de hoek kijken. Late December maakt de cirkel rond van haar solocarrière na de countryrockgroep Lone Justice. Ze zingt nu zelf een breeduit galmende versie van haar lied A Good Heart, waarmee ze Feargal Sharkey in 1985 aan een nummer 1-hit hielp. Lang niet al haar muziek is zo hitgevoelig: in het bombastische Scene of the Affair klinkt ze geagiteerd en verontrustend, en One Eye on the Sky (One on the Star) combineert het drama van een mini-opera met ruige gitaren zoals uit David Bowie’s Ziggy Stardust-periode. Geen blanke popzangeres durft zo uitbundig de grenzen van haar zangtalent op te zoeken als McKee, die haar emoties op Late December laat uitrazen zoals alleen Dusty en de jonge Van Morrison het konden.