Greenpeace vindt gemodificeerd maïs in haven Rotterdam

Milieuorganisatie Greenpeace heeft tijdens een steekproef een illegale vorm van gemodificeerd maïs aangetroffen in de Rotterdamse haven. De organisatie heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) per brief gevraagd de lading uit de handel te nemen.

De steekproef toont dat de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) te weinig aandacht schenkt aan de controle op de import van genetisch gemodificeerde organismen (gmo’s), stelt Greenpeace. „De VWA zegt dat het minder prioriteit heeft”, zegt Sandra Schalk, campagneleider genetische modificatie bij de milieuorganisatie. Een van de oorzaken van het opduiken van illegale gmo’s in Europa is dat een reeks gmo’s die wel in de Verenigde Staten zijn toegelaten, niet zijn erkend in Europa.

De Voedsel en Warenautoriteit, ressorterend onder het ministerie van LNV, zegt dat het jaarlijks enkele honderden keren monsters neemt in de Nederlandse havens, en dat controles op voedsel bestemd voor menselijke consumptie niet minder zijn dan in het verleden.

Opvallend is nu dat de VWA bij honderden monsters niet tegen illegale producten aanloopt, en Greenpeace bij één steekproef wel. „We hebben gezocht naar een schip met een verhoogd risico”, zegt Greenpeace-woordvoerder Loes Visser. Zo kwam de organisatie op 10 april in de Rotterdamse haven uit bij een schip met een lading maïs uit New Orleans.

De lading bestond volgens de papieren uit twee delen: gmo-vrij maïsmeel en gemodificeerde maïskorrels. In het ‘gmo-vrije’ maïsmeel vond Greenpeace een vervuiling van 1,9 procent met gemodificeerd maïs. Volgens de Europese regels mag een product dat ‘gmo-vrij’ heet te zijn, hooguit voor 0,9 procent vervuild zijn. In de maïskorrels vond men een gemodificeerd type maïs, zogeheten Herculex RW, dat in de Europese Unie niet is toegelaten.

Op het moment dat Greenpeace de monsters nam, werd de lading overgeheveld in binnenvaartschepen op weg naar afnemers in het binnenland, zoals een veevoederbedrijf.