Gemakzuchtig SCHC naar play-offs met Bloemendaal

SCHC plaatste zich gisteren ondanks een nederlaag voor de play-offs om de landstitel. Coach Jacques Brinkman van Stichtse was woedend op zijn „lamlendige” hockeyers.

De aanhang van SCHC had gistermiddag weinig reden tot klagen. Het bereiken van de play-offs geschiedde weliswaar niet in stijl door de nederlaag tegen het bescheiden Tilburg (2-1). Maar de zon scheen toch en was het vreugdedansje van de gasten om het ontlopen van promotie/degradatiewedstrijden ook niet leuk? En dus werden de hockeyers in het clubhuis gefêteerd door getrouwen die de „benauwde” wedstrijdtactiek van scheidend coach Jacques Brinkman hekelden.

De 337-voudig Nederlands international stond zelf in de schaduw letterlijk af te koelen. Brinkman (40) had zijn spelers op slag van het laatste fluitsignaal helemaal stijf gescholden en was buiten zinnen van het kunstgrasveld in Bilthoven gebeend. „Verschrikkelijk, schandalig slecht. Walgelijk”, liet hij zich na afloop in nettere bewoordingen uit.

SCHC stond gisteren bij aanvang van de laatste speelronde vierde. Nummer vijf Amsterdam had een punt achterstand, waardoor de ploeg uit Bilthoven bij een overwinning op Tilburg zeker was van deelname aan de play-offs om het landskampioenschap. Amsterdam moest op bezoek bij het ongenaakbare Bloemendaal.

„En zo speelden we ook”, foeterde Brinkman. „De gemakzucht straalde van het team. Zo van: Bloemendaal wandelt toch wel over Amsterdam heen. In de uitwedstrijd tegen Tilburg speelden we ook al zo ongelofelijk slecht. We laten zes punten tegen ze liggen en daar krijg ik niet echt een feestgevoel van. Tilburg dwingt op ons veld Oranje Zwart tot nacompetitie omdat wij zo lamlendig zijn. Genant. Daar past geen champagne bij.”

Bloemendaal bewees de ploeg van Brinkman een goede dienst en won van Amsterdam op de handrem met 7-3, na een ruststand van 5-1. De koploper verloor slechts één wedstrijd en is in de halve finales (best-of-three) de tegenstander van SCHC. Brinkman had gisteren zijn strijdplan nog niet klaar. „Het is nu nog allemaal te vers. We hebben helemaal niks te zoeken tegen Bloemendaal. De play-offs zijn leuk om te spelen, maar zo verdien je geen titel. Op basis van deze wedstrijd verdien je de play-offs niet eens. Ik mag hopen dat iedereen een beetje normaal Koninginnedag viert.”

Gezien het machtsvertoon waarmee Bloemendaal dit jaar door de hoofdklasse walst, is het waarschijnlijk dat Brinkman in zijn afscheidsjaar bij SCHC opnieuw in de halve finales strandt. De oud-international was vier seizoenen trainer bij Stichtse en behaalde gisteren voor de derde keer op rij de play-offs. Twee keer werd de ploeg uitgeschakeld in de halve finales, door Oranje Zwart en Amsterdam. Dit seizoen leek SCHC in de winterstop te ver verwijderd van de play-offplaatsen, maar na een sterke tweede seizoenshelft eindigde de ploeg toch bij de eerste vier.

Brinkman wordt volgend seizoen coach van de vrouwen van Laren, maar had eigenlijk willen blijven bij de club die hij ook als speler diende. „Maar het bestuur vond vier jaar wel genoeg. Geen slimme beslissing”, oordeelde de coach die in Bilthoven woont. „SCHC is gebaat bij continuïteit. Het is geen club die acht Argentijnen moet kopen, maar aandacht moet schenken aan de jeugdopleiding. Ik heb hier prima gewerkt de afgelopen jaren, ik ken iedereen en ik kan op de fiets naar de club. Ja, op dit moment ben ik de ideale coach van Stichtse.”

„Jacques wilde bij SCHC worden wat Foppe de Haan was bij Heerenveen. De club zag dat anders”, zei aanvoerder Geert-Jan Derikx na afloop.

Spits Roderick Weusthof, dit seizoen goed voor 29 doelpunten, leek niet onder de indruk van het verbale geweld van Brinkman. „Als het slecht gaat wil hij zo zijn emoties tonen. Het was inderdaad een slechte generale repetitie, maar ik denk dat iedereen beseft hoe het tegen Bloemendaal moet. De druk ligt bij de favoriet en dat is in ons voordeel.”

Ook Derikx, die volgend seizoen voor Amsterdam speelt, gelooft in een verrassing. „We hebben vandaag lang niet ons niveau gehaald. De spanning, het veld, de zon: ik weet niet wat het was. Tilburg speelde heel verdedigend en wij kwamen er niet doorheen. Toch denk ik dat wij Bloemendaal kunnen verslaan. Ze hebben nog weinig op achterstand gestaan en als het ons lukt als eerste te scoren, kunnen we stunten. Daar gaan we ook voor, denk ik.”