Emoties bij Spaanse bubbels

Het was een week vol emoties. Aan de kade van het Amsterdamse IJ werden we getrakteerd op een Spaanse wijnproeverij. Genietend van het uitzicht, kreeg ik prachtige wijnen uit alle windstreken van Spanje in het glas. Zo ook cava’s, de heerlijke bubbel uit het Spaanse deel van het Iberisch schiereiland.

En toen kwam die emotie los. Ik raakte aan de praat met een drankhandelaar. Hij verkocht naast bier en gedistilleerde dranken ook cava aan horecagroothandels. Zijn cava was naar eigen zeggen de trots van het bedrijf.

Ik heb ze voor u geproefd en ik kan u zeggen; het leven van een wijnschrijver gaat niet altijd over rozen. Het was mij vrij snel duidelijk dat deze man enige wijn- en smaakkennis ontbeerde. De ene cava was nog smeriger dan de andere. Een volledig gebrek aan broodnodige zuren, een teveel aan bitters of juist te veel zoet. Een gotspe dat je dit soort troep aan de goedgelovige consument durft te verkopen.

Stel je voor, aan het begin van een gezellige tapasavond bestel je nietsvermoedend een tong-wake-up-call in de vorm van die cava en word je geconfronteerd met zo’n inferieure kwaliteit. Dan is er verdomd veel knoflook nodig om die smaak weg te krijgen.

Dat het ook anders kan, realiseerde ik me weer tijdens het doen van de weekendinkopen. Ik kocht bij de Hema een fles Gran Troya Brut voor 6,50 euro. Gemaakt in Penedès, het noordoosten van Spanje, van de xarello-, macabeo- en parellada-druiven (beste Hema, zet dat nou op je etiket, dat is veel interessanter dan de vermelding ‘fris en fruitig’).

Deze cava had in de neus iets notigs, wat de wijn samen met vleugjes gist en witte bloesem-aroma’s tot een heel betaalbaar alternatief voor de duurdere bubbels uit de Franse Champagne maakt. Een jaar geleden proefde ik de Gran Troya Brut ook en toen was ik niet zo enthousiast. Misschien is dit een nieuwe productie? Of is mijn smaak aan verandering onderhevig?

Ik zag het al helemaal voor me: terrasje, zonnetje, een lichte versnapering en dan genieten van al die mensen die onder invloed van veel te veel bier, allemaal op hun eigen wijze Koninginnedag beleven. En dan die verleidelijke Spaanse schone in mijn glas die de hele middag mijn tong streelt.

Cuno van ’t Hoff

Meer over Spaanse wijn: www.vinos-de-espana.nlEn cava in het bijzonder: www.cava.nl