een weekeinde vol voetbaleen weekeinde vol voetbal

Feyenoord sloot in Friesland een rampzalige competitie af met een nederlaag. Door de 5-1 bij concurrent SC Heerenveen zakte de Rotterdamse ploeg naar de zevende plaats in het eindklassement, de slechtste klassering in de eredivisie sinds 1991. Feyenoord moet in de play-offs proberen UEFA-Cupvoetbal veilig te stellen. Tegenstander is FC Groningen, waarvan het dit seizoen twee keer verloor (0-3 en 0-4).

Dankzij topscorer Afonso Alves, die vier keer scoorde tegen Feyenoord, verzekerde Heerenveen zich van de vijfde plaats in de eindrangschikking. Daarmee plaatste de club zich voor deelname aan het UEFA-Cuptoernooi. Zelfs deelname aan de voorronde van de Champions League is nog mogelijk. Tegenstander in de eerste ronde van de play-offs is Ajax.

Roda JC hoopte het seizoen als vijfde af te sluiten en deel te kunnen nemen aan de play-offs om een plaats in de voorronde van de CL, maar door de zege van Heerenveen kwam het daar niet van. Wel tankte de club zelfvertrouwen voor de nacompetitie om een UEFA-Cupplaats door een 7-0 overwinning op Heracles Almelo. Ook FC Utrecht plaatste zich voor de play-offs om een UEFA-Cupplaats, door een eenvoudige 2-0 overwinning op FC Groningen.

Werder Bremen slaagde er niet in te profiteren van de misstap vrijdag van Schalke 04 en de koppositie in de Bundesliga te veroveren. De bedwinger van AZ en Ajax in het toernooi om de UEFA Cup leed een onverwachte nederlaag bij Arminia Bielefeld, 3-2. Door de zege van Bielefeld degradeerde Borussia Mönchengladbach. De club van de Nederlandse trainer Jos Luhukay verloor van VfB Stuttgart door een doelpunt van Roberto Hilbert. Het is de tweede keer sinds 1999 dat Borussia het een klasse lager moet proberen.

Rafael van der Vaart ontkent dat hij komende zomer overstapt naar Bayern München. De voormalige Ajacied deed zijn uitspraak kort na de sensationele zege van zijn club Hamburger SV bij de recordkampioen uit Beieren (1-2). Hij nam in de slotfase op fraaie wijze de gelijkmaker voor zijn rekening. Door de nederlaag speelt Bayern volgend seizoen vrijwel zeker niet in de Champions League.

In de strijd om de Engelse titel vergrootte Manchester United zijn voorsprong op Chelsea tot vijf punten. De club van manager Alex Ferguson boog bij Everton een 0-2 achterstand om in 4-2, onder meer door een eigen goal van Phil Neville, die elf jaar voor United speelde, en een treffer van Wayne Rooney (ex-Everton). Titelverdediger Chelsea kwam op Stamford Bridge niet verder dan 2-2 tegen Bolton Wanderers. Invaller Salomon Kalou scoorde en had een belangrijk aandeel in de tweede goal van de Londense club, die door Bolton doelman Jussi Jaaskelainen over de lijn werd gewerkt.

Het eens zo roemruchte Leeds United degradeerde naar de tweede divisie. De voormalige topclub bleef op eigen veld op 1-1 steken tegenIpswich Town. Met nog één wedstrijd te spelen kan Leeds de afdaling naar het derde niveau in het Engelse profvoetbal niet meer voorkomen. Na de gelijkmaker van Ipswich in de 88ste minuut bestormden boze fans van Leeds het veld. Pas na een gedwongen pauze van een half uur kon het duel worden uitgespeeld. Leeds duelleerde zeven jaar geleden nog in de Champions League met AC Milan en Barcelona.

Birmingham City en Sunderland keren na een afwezigheid van een jaar terug in de Premier League. Beide clubs wonnen in de voorlaatste ronde. De promotie was te danken aan de nederlaag van Derby City. De nummer drie van de ranglijst verloor met 2-0 bij Crystal Palace en kan nu hooguit nog via de play-offs de hoogste Engelse afdeling bereiken.

AS Roma kwam een stapje dichterbij deelname aan de Champions League. De club hield een punt over aan het duel met stadsrivaal Lazio (0-0) en heeft nog drie punten nodig uit de resterende vier wedstrijden om zeker te zijn van een tweede plaats in de Serie A.

De voormalige doelman van het Franse nationale elftal Fabien Barthez heeft Nantes de rug toegekeerd. Barhez (35) raakte slaags met een supporter, een dag nadat zijn club door een 2-0 nederlaag tegen Stade Rennes dichter bij degradatie uit de hoogste klasse was gekomen. Dronken fans blokkeerden zijn auto en sloegen op de voorruit. Barthez stapte uit om een paar klappen uit te delen, waarna veiligheidspersoneel kon ingrijpen.