Disco Bus klaar voor Cubaanse mars

discobus1.jpgBij het mobiliseren van de miljoenen mensen die in de bloedhitte spontaan deelnemen aan de revolutionaire 1 mei mars, laten de Cubaanse autoriteiten weinig aan het toeval over. De Nederlandse bijdrage aan dit communistische spektakelstuk is zelfs van eminent belang. Want politiek stellen de Cubaanse-Nederlandse verhoudingen weliswaar niets voor, logistiek bloeit de relatie volop. Dankzij de Rotterdamse zakenman Willem van ’t Wout rijden er op Cuba honderden tweedehands Nederlandse bussen. En die worden vrijwel allemaal ingezet om de demonstranten naar revolutionaire pleinen te brengen. Ik kwam vandaag de Disco Bus tegen van busmaatschappij Gado. Aan het interieur te zien, is de bus vlak voor de verkoop aan Havana nog ingezet voor het vervoer van relsupporters maar hij rijdt nog goed. Op de voorruit zit een papiertje waarop de route van de discobus staat. Desfile 1ro de Mayo 2007. Municipio Plaza de la Rev. (revolución).

En achterop worden de Cubanen aangespoord te bellen met Nationale Nederlanden. Wat er ook gebeurt…

discobus2.jpg

 

    • Marcel Haenen