Cuba wacht met smart op Fidel Castro

file1.jpgZes miljoen Cubanen lopen morgen ergens in het land in één van de vele marsen ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid. En de overige zes miljoen inwoners van Cuba staan, aangespoord door de revolutionaire buurtraden, langs de kant te klappen. Maar alle ogen zijn gericht op de tachtigjarige leider van de revolutie Fidel Castro. Negen maanden geleden werd hij met buikklachten opgenomen en sindsdien heeft hij zich niet meer in het openbaar laten zien. Maar nu lijkt het er toch op dat de man weer voorgoed gaat opstaan. ,,Ik ben er zeker van dat Fidel Castro op 1 mei de politieke macht weer in handen zal nemen”, zei zijn politieke leerling en president van Bolivia Evo Morales dit weekeinde. ,,Fidel heeft het heft weer in handen”, zei zijn andere geestverwant en president van Venezuela Hugo Chávez gisteren. Hij heeft net een tien kantjes tellende ,,filosofische brief” van Castro ontvangen.De Cubaanse autoriteiten uiten zich cryptisch over het al dan niet verschijnen van hun leider maar ze bieden de hele wereld al vast rechtstreekse beelden aan van de grote mars in Havana. Met enorme affiches langs de kant van de weg wordt eenieder opgeroepen morgen naar het Plein van de Revolutie te komen.

file2.jpgDaar staan de blauwe plastic stoeltjes al vast in de zon te smelten. En er hangen posters van alle mogelijke revolutionairen. Er hangt in de stad een zonnig vrolijke sfeer. Er wordt weliswaar zoals vanouds wat afgemopperd over de gebreken van de revolutie maar de vader van het vaderland daarentegen blijft populair. Zijn beeltenissen sieren meer dan ooit het straatbeeld.

,,Op die laatste foto’s ziet hij er weer gezond dik uit”, zegt een vrouw die met een paraplu de zon van zich afhoudt. Vorige week ontving Castro de hoge Chinese communistenleider Wu Guanzheng. Maar helemaal zeker of het weer goed met Fidel gaat, weet niemand. Het blijft afwachten of hij morgen dat rare Adidas trainingspak eindelijk omruilt voor een klassiek sportief legergoen uniform.

 

    • Marcel Haenen