Belang 10 pct in Telecom Italia naar Telefónica

Het Spaanse Telefónica heeft een belang van zo’n 10 procent genomen in het Italiaanse telecombedrijf Telecom Italia. Daarmee zet het Spaanse telecombedrijf een stap in Italië en vergroot het zijn belangen op de Zuid-Amerikaanse telefoniemarkt.

De overeenkomst werd zaterdagavond bekendgemaakt. Samen met een groep Italiaanse investeerders kocht Telefónica voor 4,1 miljard euro 80 procent van de aandelen van Olimpia, een holdingbedrijf dat 18 procent van Telecom Italia in handen heeft. In totaal heeft het consortium nu 23,6 procent van de aandelen van Telecom Italia. Telefónica maakt 42 procent uit van het consortium.

Eerder had het Amerikaanse telecombedrijf AT&T interesse getoond om samen met zijn Mexicaanse partner America Movil het indirecte belang in Telecom Italia te kopen. Maar AT&T trok zich terug wegens „onzekerheid op het gebied van regelgeving”. De Italiaanse politiek had haar zorgen uitgesproken over het feit dat het grootste Italiaanse telecombedrijf mogelijk in buitenlandse handen kon vallen.

Met de Telefónica-overeenkomst krijgt het Spaanse bedrijf weliswaar een groot deel van de aandelen Telecom Italia in handen, maar zijn macht blijft enigszins beperkt. Het bedrijf mag 2 van de ongeveer 20 bestuurders aanstellen. De Italiaanse leden van het consortium – onder meer verzekeraar Generali en de familie Benetton – hebben vetorecht bij de benoeming van de topman.

Telefónica laat weten dat het met deze overeenkomst zijn relatie met Telecom Italia kan versterken. Het bedrijf heeft al een samenwerking met Telecom Italia met draadloos internet. Verder heeft de mobiele tak van Telecom Italia een goede positie in Brazilië. Telefónica haalt een groot deel van zijn inkomsten uit Zuid-Amerika.

De verkoop van het belang in Telecom Italia wakkert verwachtingen aan van verdere consolidatie in de Europese telecomsector. Vorige week maakte het Nederlandse KPN een koerssprong door geruchten over een overname van het bedrijf door een investeringsmaatschappij. KPN wordt vaak genoemd als overnamekandidaat omdat het een van de weinige Europese telecombedrijven is waar de staat geen aandeel meer in heeft.