Australië wint crickettitel met machtsvertoon

Rob Schoof

Sinds 1999 is het nationale cricketelftal van Australië al ongeslagen op WK’s. De finale van het WK in Barbados veranderde daar helemaal niets aan. Integendeel: de suprematie van het cricketland Down Under wordt alleen maar groter. Het machtsvertoon waarmee het zaterdag de wereldtitel prolongeerde, in een finale met een uiterst bizar slot, was mogelijk nog indrukwekkender dan tijdens de WK’s van 1999 en 2003.

„We hebben dit toernooi meer gedomineerd dan ooit een team heeft gedaan”, zei aanvoerder Ricky Ponting. Volgens de scheidende coach van het meest succesvolle cricketteam aller tijden, John Buchanan, is het verschil met de rest een verschil van „dag en nacht”. Hij ziet de perfectionistische instelling van de spelers als het geheim van het Australische cricket. „Ieder individu streeft altijd naar perfectie. Voor een coach is dat een complete ploeg.”

Net als alle WK-deelnemers moest ook Sri Lanka zaterdag diep door het stof. Hoewel de finale op Barbados door regenbuien moest worden ingekort, was er voor Sri Lanka geen houden meer aan toen de Australische batsmen eenmaal in het midden stonden. Vooral Adam Gilchrist, wiens toernooi tot de finale middelmatig was geweest, liet geen spaan heel van de Sri-Lankese aanval: zijn recordinnings van 149 runs, in slechts 104 ballen, bevatte liefst acht zessen en dertien vieren. De Australische slachting in 38 overs leverde een totaal op van 289 runs. Ondanks wat rake klappen van Sanath Jayasuriya (63 runs), die in 1996 nog wereldkampioen werd in een finale tegen Australië, kwamen de Aziaten geen moment in de buurt van het totaal van Australië.

Hoewel duidelijk was dat er maar één ploeg kon winnen, eindigde het duel in chaos. Australië leek de wereldtitel te hebben gewonnen toen de laatste Sri-Lankese batsmen drie overs voor het einde wegens de snel invallende duisternis het veld afliepen. Terwijl op het scorebord Congrats Australia oplichtte en de sluitingsceremonie al bijna was begonnen, stuurden de umpires de Sri-Lankezen terug naar de wickets om de laatste overs uit te spelen, ook al was de opdracht onmogelijk.

Dat een zeven weken durend WK werd beëindigd in het donker zei veel over de opzet van het toernooi, waarbij meer naar commercie werd gekeken dan naar de belangen van de sport. Sri Lanka, zo was in het donker nog net te lezen op het scorebord, kwam 53 runs tekort.

Behalve van coach Buchanan nam Australië ook afscheid van een van de andere architecten van de successen van de laatste tien jaar. Fastbowler Glenn McGrath zwaaide af met 26 wickets tijdens zijn laatste WK, waarmee hij opnieuw de beste bowler was.

Voor de spelregels van cricket: www.nrc.nl/sportblog