Aspergetaart

Voor 6 tot 8 personenDeeg150 gram bloem60 gram zachte boter1 groot ei, los geklopt3 eetlepels melkzeezoutVulling500 gram groene aspergeszeezout30 gram boter2 eetlepels bloem250 gram ricottasnufje vers geraspte nootmuskaat3 grote eieren, los geklopt

Serveer deze luchtige Italiaanse aspergestaart warm of op kamertemperatuur als voorgerecht of als onderdeel van antipasti. Met een groene salade en een glas witte wijn vormt hij een mooie lunch.

Doe voor het deeg de bloem in een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe er de boter, het ei, de melk en een snufje zout in. Meng de ingrediënten in het kuiltje met een vork. De boter zal nog een beetje klonterig blijven. Meng er geleidelijk de bloem bij en doe het kruimelige deeg over op een werkvlak. Kneed het deeg kort tot een bal. Druk de bal iets plat, wikkel in plasticfolie en leg minstens 1 uur in de koelkast.

Kook de asperges circa 5 minuten in een grote pan gezouten, kokend water. Giet ze af, laat schrikken onder de koude kraan en laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verhit voor de roux de 30 gram boter in een kleine, zware pan op een matig vuur. Roer er de bloem door en laat al roerend een paar minuten zachtjes bakken. Neem van het vuur en laat afkoelen.

Snijd de punten van de asperges en leg ze weg. Snijd de rest in stukjes van 2 cm. Meng de ricotta met de roux en eieren. Schep er de stukjes asperge door. Breng op smaak met zout en nootmuskaat.

Rol tweederde van het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak tot een cirkel van 28 cm doorsnee en 3 mm dik. Bekleed er een taartvorm van 23 cm doorsnee mee. Snijd overtollig deeg weg en prik de bodem hier en daar in met een vork. Doe er de vulling in en verdeel er de aspergepunten over op. Rol de rest van het deeg uit tot een cirkel van 3 mm dik en snijd er in de lengte repen van 2 cm breed uit. Leg de repen in een ruitpatroon over de vulling. Zet de taart 25 tot 30 minuten in de oven, of tot de vulling gesouffleerd en het deeg goudbruin is. Laat de taart 10 minuten afkoelen voor u hem in punten snijdt en serveert.

Morgen: postzegel gastronomie