Estland

bronzen_soldaat.jpgOlga wil weten wat ik over de rellen in Estland denk. Ik gaf eerder mijn mening, en die is niet veranderd. Reportages uit Tallinn zitten er helaas niet in: in 2005 heb ik de Baltische Staten van de hand gedaan aan mijn collega-correspondent in Warschau.

Maar in kort bestek: de Esten hadden dat beeld moeten laten staan. In het verwijderen kan ik weinig anders zien dan een poging om, vanachter de brede rug van de NAVO, Moskou te provoceren en de Russische minderheid te laten zien wie de baas is. Over geschiedenis debatteer je op papier; zo snel je monumenten, kerken, moskeeën of paleizen verwijdert om een ‘historisch onrecht recht te zetten’ ben je op weg naar de hel.   

Anderzijds heeft Moskou zich er niet mee bemoeien. Estland is een onafhankelijk land en heeft het recht een standbeeld te verplaatsen zonder geconfronteerd te worden met dreigementen. Dat Rusland zwelgt in een cultus van haar heilige oorlogsveteranen, betekent nog niet dat de hele wereld verplicht is ze zo te zien. De één zijn heilige veteraan is de ander zijn plunderende groepsverkrachter. 

Dit plaatje hiernaast, dat Esten met de Taliban vergelijkt, illustreert volgens mij vooral de  opgefokte toon in Rusland. Je kant best brullend en met rood aangelopen hoofd respect en liefde eisen van Oost-Europa: netto resultaat is hooguit dat iedereen zich verder van Rusland afkeert.