Baha’i (plus de nodige accenten)

foto.jpgToen ik een paar dagen geleden in Chicago was wegens LaSalle, had ik een paar uur over. De auto in dan maar. In een typische buitenwijk van Chicago, aan Lake Michigan, stond ik opeens oog in oog met deze niet zo typische tempel. Het geloof heet Bahá’í, is in de 19e eeuw bedacht in Iran en heeft als fantastische eigenschap dat „the scriptures of all religions are accepted” want het zouden gewoon opeenvolgende uitingen van god zijn. Dat scheelt alweer wat gewapende conflicten.

Niet dat dit geloof echt veel volgelingen kent (5 miljoen naar eigen zeggen, maar ze hebben goed naar de katholieke kerk gekeken hoe je dat soort aantallen naar boven kunt afronden), en het aantal gebedshuizen is ook beperkt: in de hele wereld staan zeven van dit soort panden (1 in Israël, 1 in Iran, 1 in Duitsland, 1 in Turkmenistan…). Ben wel benieuwd: hoe bekend is deze religie in Nederland?

Bahá’í kent geen rituelen, kent geen preken, geen geestelijken. Maar sommige opvattingen zijn wat minder vrijzinnig: het huwelijk is een verbintenis tussen man en vrouw, daarbuiten is onthouding de enige weg naar god. Mocht je dit geloof desondanks willen steunen en de portemonnee willen trekken, vergeet het maar. Donaties van niet-volgelingen worden simpelweg niet geaccepteerd.