Wouter Hamel

Toen hij in 2005 het Jazz Vocalisten Concours in Zwolle won, verraste hij door als toegift een chanson te zingen. Hamel ziet zichzelf niet als een typische jazzvocalist. De twaalf vlotte liedjes op zijn debuut, bijna allemaal van hemzelf, onderstrepen dit. Met een licht en onnadrukkelijk geluid dat soms even aan Mel Tormé herinnert, zeilt Hamel luchtig langs elk drama. Producer Benny Sings steunt hem met herkenbare beats (Motown, disco, bossa) en soms wat blikken violen en big band accenten. Zelfs echte instrumenten klinken alsof ze uit een doosje komen. Aan deze melodieuze plaat voor moeders en dochters kleeft geen grammetje vleselijkheid. Als Hamel in Fantastic zingt „I’d rather keep you in my bed” is dat slechts het knusse eind is van de trip: zonnetje, terrasje, breezertje, slaapje.

Frans van Leeuwen

Hamel: DOX 03 (Bertus distributie)