Van Gelder stelt zwaar teleur bij EK turnen

Turner Yuri van Gelder heeft zich bij de EK in Amsterdam niet geplaatst voor de finale op het onderdeel ringen. Een teleurstellend resultaat voor de specialist, die in 2005 zowel Europees als wereldkampioen werd.

Van Gelder, die gisterochtend al om tien uur in de eerste kwalificatiegroep moest aantreden, maakte een fout bij een zogenoemde bovenhang, waarbij hij horizontaal gestrekt aan de ringen hangt. Volgens de juryleden bleef hij niet de vereiste twee seconden stil hangen, waardoor zijn oefening aanzienlijk lager werd gewaardeerd. In combinatie met een matige afsprong leidde dat uiteindelijk tot een aftrek van 1.1 punt, voor Van Gelders doen ongewoon veel. En te veel om zich bij de beste acht voor de toestelfinale te plaatsen. Hij is nu eerste reserve.

Naast het gezichtsverlies voor de turner die aankondigde in Amsterdam kampioen te willen worden, was de voortijdige uitschakeling de zoveelste tegenslag. Sinds hij in 2005 in Melbourne wereldkampioen werd, heeft hij problemen. Is het niet de breuk met trainer Remi Lens, dan zijn het de wildste verhalen over roekeloos rijgedrag en cocaïnegebruik. En als het niet een mentale inzinking is, dan zijn het wel spierblessures die hem aan de kant hielden. Het afgelopen jaar was er altijd wel wat met Van Gelder. En met uitzondering van de bronzen medaille bij de WK van een half jaar geleden in Arhus, trad hij nimmer positief naar buiten. Zo dominant als in 2004 en 2005 is van Gelder al anderhalf jaar niet meer geweest.

Hijzelf ziet de tegenslagen als dingen die kunnen gebeuren. En ook gisteravond nadat de uitschakeling een feit was, bleef Van Gelder zijn teleurstellende optreden als een schoonheidsfoutje afdoen. Hoewel hij toegaf allerminst vlekkeloos te hebben geturnd, bleef hij vinden dat de jury te streng voor hem was geweest. Bij een EK in eigen land zou een mildere behandeling gepaster zijn geweest, vond de turnkampioen.