Vakantie

Zo buurman, gaat het een beetje?Nou, eerlijk gezegd, niet veel meer dan een heel klein beetje. Was blij toen ik om half zeven de deur van het kantoor achter me kon dichttrekken.

Maar het is al acht uur geweest.

Dat komt door de files. Die worden met de dag langer. Maar hoe is het met jou?

Nou, prima, was prachtig weer. Ben na schooltijd naar de jachthaven gefietst en heb daar de hele middag aan mijn boot gewerkt. Een nieuwe afvoer gemonteerd.

Ga je daar binnenkort nog mee weg?

Komende meivakantie, een dag of tien het IJsselmeer op, en de Friese meren, bij vrienden langs. Heerlijk.

Wij gaan dan naar Istanboel. Vrijdag de zevenentwintigste heb ik vrij genomen, dan hebben we alles bij elkaar vier dagen. Maar over vakanties gesproken, wat doe je van de zomer?

Dan gaan we ook met de boot, de Wadden op en vandaar verder. Zien we wel waar we uitkomen. Acht weken lang, helemaal weg van de wereld, verheug me daar nu al op.

Maar dan moet je natuurlijk wel heel wat werk meenemen?

Er gaat een flinke stapel boeken mee, maar werk? Denk er niet aan, maar hoe kom je daarbij?

Dat hoorde ik pas in de auto, op de radio, ze hadden het er de hele dag over.

Waarover?

Dat jullie de eerste en de laatste twee weken van de zomervakantie het nog razend druk hebben met werk voor school.

Dat zeggen ze, maar je ziet het aan mij: het is volslagen onzin.

Maar waarom zeggen ze dat dan?

Omdat het niet mag.

Van wie mag dat dan niet?

Van de Tijdgeest. Vroeger mocht je nog zeggen: ik word leraar, je maakt dan wel geen carrière, je wordt ook niet rijk, maar je hebt inhoudelijk interessant werk, een grote mate van vrijheid, lange vakanties, ’s middags vrij en lessen voorbereiden en nakijken doe je thuis op de tijd dat jij daar zin in hebt. Waar vind je zo’n vrijheid?

Jullie hebben een prima leven, maar jullie verkondigen intussen overal dat het tegendeel het geval is?

Inderdaad, de vakbonden, en trouwens ook veel leraren, grijpen elke gelegenheid aan om te klagen en te mekkeren, zoals nu ook weer naar aanleiding van zo’n terloopse opmerking van Plasterk over de vakanties. Dan wordt er meteen weer een blik morele verontwaardiging opengetrokken. Stuitend.

Maar jij vindt toch ook dat ze van jullie vakanties moeten afblijven?

Ja zeker, maar ik wil dat er waardig en wijs wordt gereageerd, bijvoorbeeld door te zeggen dat die lange vakanties inherent zijn aan het beroep, dat de minister nog veel moet leren, wat niet erg is, want hij is nog maar net begonnen, discussie gesloten.

Nu begrijp ik het.

Wat begrijp je nu?

Nou dat lerarentekort. Al dat geklaag en gezeur maakt dat niemand leraar wil worden. Wie wil er nou horen bij een beroepsgroep die zielig is?

Precies, als we benadrukken hoe interessant ons werk is en hoe prettig de werkomstandigheden wil iedereen weer graag in het onderwijs gaan werken, dan wordt het weer een achtenswaardig beroep en vindt straks iedereen het ook vanzelfsprekend dat we achtenswaardig worden betaald.

Ik heb wel eens iets gelezen over zij-instromen, hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Maar laten we het daar het weekend eens over hebben. Ik moet nog iets eten, maar eerst nog dat rotpak uittrekken, en even douchen.

Prima, dan ga ik nog even met de hond wandelen.

lgm.prick@worldonline.nl