Topman nodig? Koop een bedrijf

Slecht nieuws voor headhunters. Een aantrekkelijke vacature voor een topfunctie in de multimediale uitgeverij lijkt te zijn vervuld.

Drie weken na het vertrek van bestuursvoorzitter Ton aan de Stegge bij PCM heeft het kranten- en boekenbedrijf (uitgeverij van onder meer deze krant) op eigen kracht een opvolger gevonden: Jan de Roos, directievoorzitter van branchegenoot NDC uit Leeuwarden. Dat scheelt al snel een ton aan de gangbare ‘plaatsingsfee’ van 30 procent van het aanvangssalaris – Aan de Stegge verdiende 380.000 euro.

De uitvoering van dit gewiekste personeelsbeleid ligt wat omslachtiger. En is aanzienlijk kostbaarder: PCM bereidt een fusie voor met de Noordelijke Dagblad Combinatie.

Na aanvankelijk geheime besprekingen tussen de belangrijkste aandeelhouders van beide bedrijven, worden de details nu op directieniveau verder uitgezocht. Over 4 maanden hopen zij „een goede combinatie van ideële doelstellingen” te bereiken.

Voor die wollig geformuleerde doelstelling is bereikt, zullen partijen nog een ingewikkelde rekensom moeten maken. Hoe worden de aandelen verdeeld?

In omvang liggen de verhoudingen duidelijk. PCM is grofweg tweemaal zo groot, zowel in jaaromzet als in aantal medewerkers. Maar in financiële gezondheid slaat de meter overduidelijk in het voordeel van NDC uit. Na het vertrek van de Britse investeringsmaatschappij Apax als grootaandeelhouder bleef PCM verzwakt achter. Het eigen vermogen is negatief, de schulden omvangrijk.

Met de fusie bereikt PCM overigens in één klap de groeiambitie die onder Apax maar niet werd bereikt. De omzet moest snel groeien naar 1 miljard euro , waarmee het bedrijf rijp zou zijn voor een beursgang. De gecombineerde omzet van NDC en PCM is 972 miljoen – maar van een beursnotering wordt niet gerept.

Ook opvallend: als de fusie doorgaat zal PCM alsnog bijdragen aan het drukken van het gratis dagblad De Pers. Om het opzeggen van PCM, vorig najaar, van een vermeende druk- en distributieovereenkomst dreigt De Pers-eigenaar Marcel Boekhoorn met een miljoenenclaim. Het grafisch bedrijf van NDC nam in januari een deel van de druk van De Pers over.

Het meest opmerkelijke van de nieuwe combinatie blijft de positie van Jan de Roos. Nu komt hij eindelijk op de positie waarvoor hij, volgens uitgeverskringen, de afgelopen jaren al tweemaal eerder op sollicitatiegesprek was: de voorzittersstoel bij PCM.

Praktisch ongemak: de 50-jarige Hagenaar verhuisde in 2004 speciaal voor zijn baan in Friesland naar Sneek. Wedden dat PCM het hoofdkantoor in Amsterdam opeist?

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen