Televisie Voorkeur

Actualiteiten

Nova/Den Haag vandaag. Laatste aflevering van een serie over de noordpool gaat over de gevolgen van het smelten van de ijskappen. Ook een reportage uit Iowa, waar de campagnes voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen al begonnen zijn. Ned. 2, 22.15-22.45u.

Informatief

NCRV Natuurlijk / Natuur in de stad. Zevendelige serie over pure natuur op onverwachte plekken. Aflevering 4: Den Haag. Ned. 2, 18.00-18.30u.

Kassa. Consumentenmagazine over meerwerk bij de bouw van huizen, nogmaals verzekeraar Menzis en de frisheid van meermalen gebruikte waterflesjes. Ned 1, 18.55-19.25u.

Blauw bloed. Special over Willem Alexander, die vrijdag veertig is geworden. De special volgt het leven van de kroonprins, met beelden die niet eerder op zo’n manier op televisie te zien zijn geweest. Ned 2, 19.30-20.20u.

Praatprogramma

Boter, kaas en eieren. Is selectief politieoptreden geoorloofd? Te gast zijn hoofdcommissaris Magda Berndsen, hoofdinspecteur en voorzitter van de belangenorganisatie voor allochtone politiemensen Khalid El Yattioui, en oud-politieman Ahmed Marcouch. Zij discussiëren over discriminatie en diversiteit bij de politie. Ned. 2, 15.00-15.25u.

Het nieuwe Lagerhuis. Live debatprogramma tussen allochtonen en autochtonen. Stellingen: Stop de Polen totdat al onze eigen allochtonen een baan hebben en Sudan verdient van Nederland dezelfde hulp als Afghanistan. Ook met minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking. Ned. 2, 21.05-22.00u.

Documentaire

Freemasons on trial. Over geen enkele organisatie doen zo veel geruchten de ronde als over de Vrijmetselaars, een organisatie die gehuld is in mysterie, met geheime handdrukken, rituelen en regels. En die in verband gebracht is met de moord op de Italiaanse bankier Calvi, de dood van Paus Johannes Paulus I en de moorden van Jack the Ripper. Een zoektocht naar het gedachtengoed van de Vrijmetselaars. National Geographic Channel, 21.00-23.00u.

Kunst

Hoogtepunten van design. De Hoover 150 zorgde in 1908 voor een doorbraak in de geschiedenis van de stofzuiger. Niet eerder waren vorm en functies zo goed op elkaar afgestemd. Ned 2, 17.00-17.25u.

Landschap als inspiratie. Ontmoeting tussen kunst en natuur. Kunstenaars laten hun natuurlijke inspiratiebronnen in verschillende delen van Canada zien. Vandaag de installaties van Shirley Wiebe, die geïnspireerd zijn door licht en de eenwording van materiaal en omgeving. Ned 2, 17.25-17.45u.

Nieuw in Nederland. Aanwinsten van Nederlandse musea. Een unieke verzameling documenten en boeken van Louis Couperus is te vinden in het Letterkundig Museum in Den Haag. Ned 2, 17.45-18.00u.

Drama

Dunya & Desie. Dit najaar gaat de film ‘Dunya & Desie in Marokko’ in première. Als opmaat voor deze film herhaalt de NPS tijdens de zomerstop de drie televisieseries die zijn uitgezonden tussen 2002 en 2004. Ned 3, 19.00-19.30u.

Amusement

Dit was het nieuws / compilatie. Als opmaat naar een nieuwe serie afleveringen van het satirische programma nog eenmaal de hoogtepunten van de afgelopen reeks, die in november en december vorig jaar is uitgezonden. Met verschillende gasten. Ned 1, 21.25-22.10u.

Raymann is laat. Late night show, presentatie Jörgen Raymann. Ned 1, 22.10-23.00u.

Sport

NOS Studio Sport / Finalemaand. Samenvattingen van de finalewedstrijden Nesselande-Dynamo (volleybal mannen) en Quintus-V&L (handbal vrouwen). Ook een verslag van de meerkampfinales voor vrouwen en mannen op het Europees Kampioenschap turnen in Amsterdam. Ned1. 12.30-17.52u.

Digitaal

/Geschiedenis. Themakanaal /Geschiedenis besteedt de hele week aandacht aan de Tweede Wereldoorlog. Onder andere wordt ‘Vastberaden, maar soepel en met mate’ opnieuw uitgezonden. Deze ruim vier uur durende documentaire, naar een idee van H.J.A. Hofland, deed in 1974 veel stof opwaaien door het genuanceerde beeld dat werd geschetst van de periode 1938-1948. Op www.omroep.nl/geschiedenis.