Televisie Overige films

* Small Time Crooks (Woody Allen, 2000, VS). Woody Allen speelt zelf de hoofdrol in lichte komedie die terugverwijst naar zijn vroege films als Take the Money and Run en Bananas. Schlemiel Allen probeert vergeefs een bank te beroven maar wordt toch rijk dankzij de koekjeshandel van echtgenote Tracey Ullman. Met Hugh Grant als Britse kunsthandelaar. RTL4, 12.35-14.15u.

Circus World / The Magnificent Showman (Henry Hathaway, 1964, VS). John Wayne is de directeur van een noodlijdend circus in conventionele circusfilm. Ook met Rita Hayworth en Claudia Cardinale. BBC2, 13.30-15.50u.

* Mighty Aphrodite (Woody Allen, 1995, VS). Bij vlagen hilarische film van Allen knipoogt naar Oedipus. Sjofele sportverslaggever (Allen) ontfermt zich over de oliedomme prostitué annex biologische moeder van zijn hoogbegaafde adoptiezoon. Mira Sorvino kreeg er een Oscar voor. RTL4, 14.15-16.00u.

* In Oranje (Joram Lürsen, 2004, Nederland). Speelfilmdebuut van Joram Lürsen waarin een van voetbal bezeten jongen van twaalf (Yannick van de Velde) en zijn al even bezeten vader (Thomas Acda) hopen op een plaats bij het Nederlands jeugdelftal, neemt alle werkelijkheden van een kinderleven serieus en kan daarom gekenschetst worden als de Kees de jongen van deze tijd. Familiefilm kreeg in de bioscoop minder publiek dan hij verdiende. Geestig, lyrisch, bitterzoet, ontroerend en herkenbaar voor álle voetballers onder ons. Ook met Wendy van Dijk. Ned.3, 15.50-17.15u.

The Riddle of the Sands (Tony Maylam, 1979, Engeland). Verfilming van gelijknamige Britse avonturenklassieker van Erskine Childers ontbeert ‘production value’. Michael York stuit anno 1901 op Duitse poging om Engeland binnen te vallen. BBC2, 15.50-17.30u.

* Pleasantville (Gary Ross, 1998, VS). Plezierige fantasie over twee Amerikaanse tieners uit de jaren negentig die op magische wijze in een Amerikaanse sitcom uit de jaren vijftig terechtkomen. Hun aanwezigheid zorgt ervoor dat de zoete, zwart-witte wereld van Pleasantville langzaam in kleur verandert - en even zoet blijft. RTL7, 20.30-22.45u.

* Daredevil (Mark Steven Johnson, 2003, VS). Bioscoopfilm over een superheld (uit de stripboeken van Marvel) die zich van zijn collega’s onderscheidt doordat hij blind is. Wel beschikt de superheld over een supergehoor van radarachtige proporties: zo vraagt hij zijn liefje in de regen te gaan staan, zodat het geluid van de druppels op haar gezicht hem alles zal vertellen. Verder is hij, gespeeld door Ben Affleck, een gewone actieheld: overdag advocaat, ‘s avonds in zijn strakke roodleren pak bestrijder van criminelen. RTL5, 22.00-24.00u.

Northfork (Michael Polish, 2003, VS). Drama met magisch-realistische inslag over de noodgedwongen evacuatie van een stadje in het winterse Montana van de jaren vijftig. Er wordt namelijk een moderne dam gebouwd. Stuit op weerstand van onder anderen priester Nick Nolte. Ook met James Woods. België 2, 23.30-1.10u.

Bulutlari beklerken / Waiting for the Clouds (Yesim Ustaoglu, 2003, Frankrijk/Turkije/Duitsland/Griekenland). Na eerder de Koerdische kwestie te hebben aangesneden in Journey to the Sun belicht Ustaoglu een andere grimmige episode uit de Turkse geschiedenis. De Pontische Grieken uit Noord-Turkije werden begin vorige eeuw verdreven of verplicht bekeerd. Een exodus volgde, waarin naar schatting tussen de 350.000 en 500.000 Grieken het leven lieten. Ustaoglu filmde op de werkelijke locatie, ze werkte met amateurs en heeft iets te zeggen over Turks nationalisme. Maar doordat didactische bedoelingen voorop staan, wil deze film maar niet meer worden dan een wat warrig vertelde geschiedenisles. Ned.2, 0.30-2.00u.