Televisie Film van de dag

The Black Rose. Acteur Tyrone Power werd midden jaren dertig een populaire ‘matinee idol’, zijn jongensachtige charme deed het uitstekend aan de kassa. Net als Errol Flynn trad Power voornamelijk op in ‘swashbucklers’, historische avonturenfilms met veel actiescènes waarin de acteurs hun kunde met een degen kunnen vertonen. Op het hoogtepunt van zijn roem speelde hij in The Mark of Zorro. Nadat hij had gediend in WO II werd Power steeds weer gevraagd voor dit soort rollen. Het leidde tot een soort renaissance van het genre, met films als Captain from Castile en The Prince of Foxes waarop The Black Rose een soort vervolg is. In beiden spelen Power en Orson Welles de belangrijkste rollen. Welles speelt een Marokkaanse krijgsheer die een meisje (de zwarte roos) gevangen houdt. Power en zijn vriend willen haar bevrijden in dit heerlijke zondagmiddagvermaak. (Henry Hathaway, 1950, GB), BBC 2, 12.30-14.30u.

André Waardenburg