Televisie Film van de dag

Scott of the Antarctic. De Britse componist Ralph Vaughan Williams schreef in 1940 op 68-jarige leeftijd zijn eerste filmmuziek. In totaal componeerde hij muziek voor elf films. De beroemdste filmmuziek die hij schreef is wellicht die voor het historische epos Scott of the Antarctic, over de mislukte tweede expeditie van Robert Falcon Scott om rond 1912 als eerste de Zuidpool te bereiken. Niet alleen werd hij verslagen door de Noor Roald Amundsen, zijn vijfkoppige team overleefde de terugtocht naar het basiskamp niet. Vaughan Williams schreef krachtige muziek (met orgel en sopraan) die op imposante wijze het ijs, de sneeuw, de ijzige wind en de pinguïns van Antarctica evoceren. De helft van de muziek werd uiteindelijk niet gebruikt in de film. Het diende later als materiaal voor zijn zevende symfonie, de Sinfonia Antarctica (1953). Scott wordt gespeeld door John Mills.

(Charles Frend, 1948, GB), België 1, 14.05-16.00u.

André Waardenburg