Taiwan weigert Olympische fakkel

De feestelijke ceremonie omtrent de bekendmaking van de route van de Olympische vlam in het ‘Millenium Monument’ in Peking werd afgelopen donderdag live uitgezonden op de Chinese televisie. Het 137.000 kilometer lange traject zal vijf continenten en twintig steden aandoen. Ook zal de Mount Everest worden beklommen. Het Olympisch organisatiecomite (BOCOG) heeft de route geheel

Img214042938.jpgDe feestelijke ceremonie omtrent de bekendmaking van de route van de Olympische vlam in het ‘Millenium Monument’ in Peking werd afgelopen donderdag live uitgezonden op de Chinese televisie.
Het 137.000 kilometer lange traject zal vijf continenten en twintig steden aandoen. Ook zal de Mount Everest worden beklommen.
Het Olympisch organisatiecomite (BOCOG) heeft de route geheel in de stijl van Zhong Nanhai (het Chinese binnenhof) “Journey of harmony” en “Light the passion, share the dream” als thema’s meegegeven.

Een paar uur na de bekendmaking van de route, ontstond er een rel toen bekend werd dat de vlam niet welkom was op Taiwanees grondgebied.
BOCOG reageerde met verbazing op de berichten van de Taiwanezen.
In november 2006 had BOCOG uitnodigingen voor de bekendmaking van de route gestuurd naar de NOC’s van alle landen waarin de Olympische fakkel zal passeren.
In december 2006 antwoordde de voorzitter van het Taiwanese Olympisch Comité dat de uitnodiging was aanvaard en in februari van dit jaar kwam een vierman sterke Taiwanese delegatie naar Peking om de laatste punten over de route van de fakkel op Taiwan te bespreken. Alles leek geregeld tot twintig april toen de voorzitter van het Olympische Comité van Taiwan een brief naar het BOCOG zond waarin hij aangaf de olympische vlam niet op Taiwan te willen accepteren als de route van de fakkel met het olympische vuur op Taiwan onderdeel zou zijn van het nationale Chinese traject. China heeft Taiwan opgenomen in de nationale route, omdat het Taiwan nog altijd ziet als een afvallige provincie .
Taiwan beschouwt zich zelf sinds 1949 al als een autonome natie maar heeft uit angst voor oorlog met China nooit de onafhankelijkheid uitgeroepen.
Het BOCOG vindt dat het Olympisch Comité van Taiwan en de Taiwanese autoriteiten het Olympisch handvest en het IOC principe politiek en sport te scheiden, hebben geschonden.
De fakkeltocht begint volgend jaar op 25 maart in Griekenland van waar het vuur naar Peking zal worden overgebracht en maakt vervolgens een rondreis door Azië, Europa,Amerika en Afrika om tenslotte weer in China terecht te komen.

Vrijdag werd ook bekend dat China vijf Amerikanen het land uit heeft gezet die op de avond van de bekendmaking van de Olympische fakkelroute op de Mount Everest protesteerden tegen China’s heerschappij over Tibet.
De vijf Amerikanen ontvouwden protestvlaggen in hun basiskamp.
De Chinese autoriteiten verklaarden dat de vijf waren opgepakt en uitgezet wegens illegale activiteiten.
China zegt dat Tibet al eeuwenlang Chinees grondgebied is maar veel Tibetanen zeggen dat Tibet oorspronkelijk een onafhankelijke staat was tot de communisten het in 1951 bezetten en sindsdien onderdrukken.