Sean Bergin’s Song Mob: Fat Fish

Sean Bergin’s Song Mob: Fat Fish (Data 061; distr. Toondist) ****-

Sean Bergin’s Song Mob:Fat Fish(Data 061; distr. Toondist)

Er zijn musici die nooit vervelen en de Amsterdamse Zuidafrikaan Sean Bergin is er zo een. Hij is de vleesgeworden anti-robot die ook bij tegenwind zijn zaak met speelsheid houdt.

Zijn grootste zaak is al jaren zijn MOB, wat zowel ‘bende’ als My Own Band betekent. In 2005 en 2006 werd dit elfkoppig gezelschap voor enkele concerten uitgebreid met de vocalisten Mola Sylla (Senegal), Phil Minton en Maggie Nichols (Engeland). Met Bergin zelf erbij als vierde zanger overschreed deze Song MOB op een aanstekelijk manier allerlei kunstmatige grenzen. Zoals die tussen jazz en populair, serieus en geinig, dans- en luistermuziek. In het dansante ‘De Nacht is nog jong’, trekt er een wereld voorbij die zo rijk is aan kleuren en geuren dat je ruim negen minuten al het andere vergeet en ook van het theatrale ‘Dirge & Dance’ zijn beide delen helemaal raak. Nederland is (ook) muzikaal een steenrijk land en het regent prijzen. Wanneer krijgt Sean Bergin (58) eindelijk wat hem toekomt? Aan het werk jury’s.

FRANS VAN LEEUWEN