Riad meldt oprollen van terreurcellen

Saoedi-Arabië heeft gisteren meegedeeld dat het met de arrestaties van 172 personen meerdere aanslagen in en buiten het koninkrijk heeft verijdeld. Olie-installaties en militaire bases zouden het doelwit zijn geweest van aanslagen met onder meer vliegtuigen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte de arrestaties gisteren bekend in een op de staatstelevisie voorgelezen verklaring. Er zou sprake zijn van zeven opgerolde terreurcellen. De meerderheid van de opgepakte personen heeft de Saoedische nationaliteit.

Naast wapens is voor meer dan 20 miljoen riyals (4 miljoen euro) aan contanten in beslag genomen. De staatstelevisie zond gisteren beelden uit van rechercheurs die plastic zakken met grote voorraden wapens en explosieven opgraven in de woestijn.

Volgens het ministerie bevonden de terreurplannen zich in een vergevorderd stadium. „Sommige van hen [de arrestanten] waren begonnen te oefenen in het gebruik van wapens; anderen volgden in het buitenland een opleiding tot piloot om met vliegtuigen aanslagen te plegen in het koninkrijk”, aldus de verklaring.

Het ministerie stelde verder dat „een van hun belangrijkste doelen was, om zelfmoordaanslagen te plegen tegen bekende personen, olie-installaties, raffinaderijen en militaire bases in binnen- en buitenland.” Welk buitenland werd gisteren niet nader toegelicht.

Volgens een woordvoerder van het ministerie „ontbrak alleen nog het bepalen van het exacte tijdstip van de aanslagen”.

Saoedi-Arabië is met een dagelijkse productie van circa 7 miljoen vaten olie wereldwijd de grootste exporteur van olie. De olie-industrie is vaker doelwit van aanslagen. In mei 2004 kwamen bij aanslagen op het kantoor van een Amerikaanse oliemaatschappij in de Saoedische havenstad Yanbu zes Westerlingen om. Enkele weken later werden 19 buitenlandse werknemers van een oliebedrijf gedood. De laatste aanslag vond begin 2006 plaats toen met explosieven geladen voertuigen inreden op een oliecomplex en voor de ingang ontploften. (AP, Reuters)