Reuzenpaddestoel

Reuzenpaddestoel Het waren een soort boomstronken tot wel zes meter hoog en ze stierven 350 miljoen jaar geleden uit. Op de foto staat een fossiel ervan. Deze werd gevonden in Saoedi Arabië, maar de soort, Prototaxites, leefde wereldwijd. Wat was het? Een conifeer? Een korstmos? Een schimmel? Honderd jaar controverse is beslecht door Kevin Boyce van de universiteit van Chicago, op de foto met een plak van wat volgens hem een paddestoel was, het bovengrondse deel van een schimmel. De conclusie volgde uit de moleculaire analyse van de celwand, schematisch zichtbaar op het beeldscherm. (WK)

Het waren een soort boomstronken tot wel zes meter hoog en ze stierven 350 miljoen jaar geleden uit. Op de foto staat een fossiel ervan. Deze werd gevonden in Saoedi Arabië, maar de soort, Prototaxites, leefde wereldwijd. Wat was het? Een conifeer? Een korstmos? Een schimmel?

Honderd jaar controverse is beslecht door Kevin Boyce van de universiteit van Chicago, op de foto met een plak van wat volgens hem een paddestoel was, het bovengrondse deel van een schimmel. De conclusie volgde uit de moleculaire analyse van de celwand, schematisch zichtbaar op het beeldscherm. (WK)