Problemen oplossen laat hij liefst over aan zijn collega’s

Anders Moberg kondigde gisteren onverwachts zijn vertrek aan als topman van supermarktconcern Ahold. Onder zijn leiding werd de voedingsgigant een dwerg.

Ahold bestuursvoorzitter Anders Moberg. Foto Bram Budel Aandeelhoudersvergadering Ahold. Andres Moberg en dhr Wakki voor het begin van de vergadering. FOTO: BRAM BUDEL Budel, Bram

De koers van het aandeel Ahold reageerde gisteren helemaal niet op de aankondiging dat topman Anders Moberg 1 juli vertrekt.

Dat past bij het imago dat veel beleggers van hem hebben: voor aandeelhouders maakt het weinig uit wat hij doet. Al meteen na zijn aantreden in de zomer van 2003 speelde Moberg een naar verhouding bescheiden rol bij het moederconcern van Ahold.

In de eerste maanden na de ontdekking van de boekhoudfraude bij de Amerikaanse groothandel, februari 2003, redden president-commissaris Henny de Ruiter en de tijdelijk financieel bestuurder Dudley Eustace het bedrijf. De laatste door de banken ervan te overtuigen Ahold overeind te houden met miljarden euro’s aan extra leningen.

Daarna hebben zijn collega’s Hannu Ryöppönen (financiën), Larry Benjamin (US Foodservice) en Peter Wakkie (corporate governance) goede resultaten geboekt. Zo verminderde Ryöppönen de schulden snel, bracht Benjamin US Foodservice op orde en loodste Wakkie het bedrijf met succes door een lange serie rechtszaken.

Daarbij viel Moberg uit de toon. Na zijn aantreden had hij aandeelhouders beloofd dat zijn supermarkten in 2006 met minimaal 5 procent zouden groeien, de winstmarge ten minste 5 procent zou worden, en het rendement op eigen vermogen zeker zou stijgen naar 14 procent. Alle drie doelen haalde hij niet. Toch bleef hij.

Het concern besloot toen om zo ongeveer de enige taak van Moberg, de drie Amerikaanse supermarktketens uit problemen halen, over te laten aan Benjamin en de baas van Albert Heijn, Dick Boer. Wakkie is mild over Moberg: „Hij weet de juiste mensen op de juiste plekken te zetten. Dat is ook een talent. Hij laat graag zijn team het werk doen”, vindt Wakkie.

Jarenlang zijn de prestaties van Ahold matig. De aandelenkoers bleef tot twee maanden geleden zwabberen tussen 5 en 7 euro en begon daarna een opmars, om gisteren af te sluiten op 9,30 euro: nog maar 4 procent onder de slotkoers van voor de boekhoudfraude van februari 2003.

Reden voor de koersstijging is waarschijnlijk de hoge prijs die het concern mogelijk ontvangt voor US Foodservice. Twee maanden geleden liet Ahold weten een miljard extra eigen aandelen in te kopen, omdat Moberg verwacht meer te ontvangen voor US Foodservice dan begroot.

Volgens een bron dichtbij de raad van bestuur zijn toenemende spanningen tussen Moberg en de raad van commissarissen de oorzaak van het voortijdige vertrek van de Zweedse topman. Hij zegt niet wat de oorzaak van die spanning is. Mogelijk zijn dat de blijvend zwakke resultaten, het kan ook zijn dat de commissarissen iemand aan de top willen die beter kan omgaan met de twee kritische aandeelhouders Centaurus en Paulson. Zij dringen sinds een jaar aan op opsplitsing van Ahold in drie delen: de Amerikaanse supermarkten, Europese supermarkten en US Foodservice.

De huidige financieel bestuurder John Rishton, die vorig jaar Ryöppönen opvolgde, zou veel beter overweg kunnen met beide grootaandeelhouders. Rishton volgt op 1 juli Moberg op – tijdelijk, maar volgens genoemde bron zou dat best definitief kunnen worden.

Overigens heeft Moberg volgens hem al bijna een nieuwe benoeming op zak. Een woordvoerder van Ahold maakt hierbij de kanttekening dat volgens de vertrekregeling Moberg niet mag tekenen bij een Amerikaans of Europees supermarktconcern. Dat hoeft geen problemen te zijn, omdat Moberg voor zijn aantreden bij Ahold hoge functies bekleedde bij de Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot en de Zweedse meubelwinkelketen Ikea.

Tijdens de periode-Moberg is Ahold alleen gekrompen. Driekwart van de onderdelen zijn verkocht: enkele ketens in Oost-Europa, alles in Zuid- en Midden-Amerika, Spanje, en de Europese groothandel. Ahold is nog bezig met het afstoten van Portugal, US Foodservice en één van de drie Amerikaanse supermarktketens. Moberg heeft van het imperium van zijn voorganger Cees van der Hoeven vrijwel niets overgelaten.

Breaking Views: pagina 29