Pavlova

Voor 14 taartpunten:olie, 2-3 eetlepels bloem350 g geroosterde hazelnoten300 g eiwit500 g suiker + extra10 druppels vanille-essence of 1 zakje vanillesuiker3 theelepels azijn5 deciliter slagroom250 g aardbeien of frambozenpoedersuiker6 takjes muntVoor de saus: 400 g rood fruit (vers of diepvries)citroensap

Ik ben lid van een kookclub. De bereiding van zes gangen gaat ons soms makkelijker af dan het eten ervan, maar van onderstaande taart bleef geen kruimel over. Het recept van deze hazelnootmerengue (Pavlova) dank ik aan medelid Caty. De opgesomde hoeveelheden leveren een taart op van 30 centimeter doorsnee. Deel alles door twee en u krijgt een taart van 18 tot 20 centimeter.

Eiwit is te koop in de horecagroothandel, maar u kunt ook verse eieren splitsen en het eiwit afwegen. (Bewaar de dooiers voor een mayonaise, Hollandaisesaus bij asperges of een sabayon).

Verwarm de oven op 150 graden. Bedek twee springvormen van 30 centimeter met aluminiumfolie. Vet de folie licht met olie in en stuif er de bloem over. Hak de noten tot korrels. Maak de kom en de gardes vetvrij met citroensap of azijn. Klop het eiwit heel stijf. Doe er op het laatst de suiker bij: langzaam en in porties. Blijf kloppen tot de massa stijve pieken vertoont. Spatel met een pannenlikker de vanille-essence en de azijn door de massa en vervolgens de notenkorrels. Niet de lucht uit de massa roeren. Verdeel het mengsel over de vormen. Strijk de bovenkant glad, maar niet overdreven.

Zet de vormen minstens een uur in de oven. Laat de schuimlagen die nu ontstaan zijn in de uitgezette oven afkoelen en drogen. Voor de saus: kook het fruit kort en pureer het met een staafmixer. Voeg citroensap naar smaak toe plus wat suiker (niet te veel, want de saus moet fris smaken bij de zoete taart). Zeef de saus en laat hem afkoelen. Klop de slagroom (zonder suiker) dik. Verdeel de room over een van de schuimcirkels en leg daarop plakjes aardbei. Afdekken met de tweede schuimcirkel. Strooi er poedersuiker over en snijd de taart in punten. Schep saus rondom elke punt. Garneren met munt.

    • Annelène van Eijndhoven