Partij voor de Dieren brengt mensen niet in gevaar

De Partij voor de Dieren wil alle dierproeven afschaffen en brengt daarmee het leven van de lezer in gevaar, aldus Maarten Huygen. Waar haalt hij dit vandaan? Niet uit het partijprogramma. Daarin staat dat de partij dierproeven op termijn wil afschaffen als er alternatieven voorhanden zijn. Intussen vecht de partij alleen zinloze dierproeven aan. Dan hebben we het bijvoorbeeld over dieren die voor overbodige smeermiddeltjes worden geofferd in de cosmetische industrie, iets wat in Nederland sinds 1996 verboden is, maar elders nog volop gebeurt. Nederlandse bedrijven kunnen hun cosmetica eenvoudig in het buitenland laten testen.

Of bepaalde uitwassen van het Reach-programma van de Europese Unie. De EU heeft besloten alle bekende chemische stoffen de komende jaren nog eens uitgebreid te testen op dieren. Sommige van die proeven zullen zinvol zijn, maar waarom moet getest worden hoe giftig chloor, zuurstof, ijzer en water is? Weten we dat niet al? De partij vraagt zich ook af wat we moeten denken van een geneesmiddelenindustrie die alleen positieve resultaten met dierproeven publiceert, en de negatieve resultaten in de bureaula stopt of wegpoetst door te zeggen dat het onderzoek op dieren niet representatief is voor mensen. Dit geknoei met testresultaten is wel gevaarlijk voor de gezondheid van de lezer.