Miljoenen op vrijmarkt

De vrijmarkt op Koninginnedag is een miljoenenmarkt. Nederlanders denken aanstaande maandag voor niet minder dan 261 miljoen euro aan spullen te verkopen. Dit blijkt uit een webenquête van de ING Bank onder ruim 600 Nederlanders.

Eén op de vijf geënquêteerden van boven de 18 jaar is van plan iets te gaan verkopen op Koninginnedag. 7 procent gaat het zeker doen, 14 procent waarschijnlijk. Dit betekent dat meer dan 2 miljoen mensen actief worden op de vrijmarkt. Onder hen zijn vooral veel Nederlanders van allochtone afkomst en mensen met kinderen onder de 12 jaar. Zij denken ongeveer 100 euro te ontvangen met de verkoop. Mannen schatten hun verkoopopbrengsten in op 133 euro, vrouwen wat lager, 71 euro.

Hoeveel de deelnemers van de vrijmarkt denken te gaan verdienen, hangt natuurlijk sterk af van het weer. Het KNMI voorziet een zonnige Koninginnedag met een middagtemperatuur van 19 tot 22 graden.

In de week na Koninginnedag onderzoekt de ING Bank hoeveel geld Nederlanders werkelijk hebben verdient op de vrijmarkt.