Mei begon in april

Het uitzonderlijk droge weer houdt aan, maar de uitzonderlijk hoge temperaturen raken we kwijt. Zullen vandaag zomerse temperaturen in het binnenland nog algemeen zijn, zondag koelt het al iets af en op Koninginnedag wordt het landinwaarts rond 23 graden.

Het is uiterst merkwaardig dat we dat al bijna als een ‘koelere’ dag moeten omschrijven. Het is in ieder geval duidelijk dat april als geheel qua temperatuur nog warmer is verlopen dan een ‘normale’ meimaand! Wat dat betreft kunnen we dus stellen dat mei dit jaar al in april begon.

Vandaag schijnt de zon volop en bij een matige, aan zee soms vrij krachtige noordoostenwind wordt het 18 graden lokaal op de Wadden, tot 29 graden hier en daar in Limburg. Er volgt een heldere nacht, waarbij de wind iets luwt en het lokaal tot 10 graden afkoelt.

Zondag nadert er vanuit het zuiden een zwakke storing, die echter boven België tot stilstand komt. Toch zal er later op de dag ook in het zuiden van ons land wat bewolking opdoemen en het is niet uitgesloten dat de dag daar lokaal met een bui wordt besloten.

Bij een matige tot vrij krachtige noordoostenwind wordt het 19 tot 26 graden. Koninginnedag verloopt stralend zonnig, met een straffe noordooster, die wel wat koelere lucht gaat aanvoeren. Het wordt dan nog ‘maar’ 19 tot 24 graden.

Die tendens zet de eerste meidagen door. Het blijft droog en zonnig, maar het wordt koeler met maxima tussen 14 en 20 graden.