Liefdesgids van Lieske krijgt VSB Poëzieprijs

De gedichtenbundel Hoe je geliefde te herkennen van Tomas Lieske is gisteravond bekroond met de VSB Poëzieprijs 2007. Aan de prijs voor de beste bundel van afgelopen jaar is een bedrag van 25.000 euro verbonden. De overhandiging van de prijs vond plaats tijdens een poëzieavond in de Rode Hoed in Amsterdam.

„Hoe je geliefde te herkennen heb ik geschreven in de tijd dat ik herstelde van een aantal zware hartaanvallen”, zei Lieske in zijn dankwoord. Dat was een „plezierig, zwevende tijd”, die hem „een bijna jankend geluk dat ik nog leefde en een diepe beleving van liefde en vriendschap bezorgde”. Het was in die tijd dat de „poëtische kernen” hem vanzelf aankwamen. „In de ochtenduren borrelden ze op en ik hoefde ze alleen nog maar op het behang te schrijven.”

De dichter eindigde zijn rede met een „welgemeend advies”, een van de gedichten die zijn bundel tot een handleiding voor de liefde maken: ‘Hoe onze vrouw te verleiden?’ Beginnend met de regels: ‘Een belofte. Dat haar nooit uitgesproken wens/ een nacht lang in vervulling gaat. Belofte/ dat zij tijdens het vrijen de inwendige kleuren/ zal bereiken.’

Juryvoorzitter Henk van der Waal stelde dat met „enthousiasme en overtuiging” was gekozen „voor de bundel waar het taalplezier van afdruipt”, die „in elk gedicht het mysterie dat ons gaande houdt als een broos ei koestert” en die „op onnavolgbare wijze de opwinding en de vreugde van de liefde schildert.” De jury van de VSB Poëzieprijs 2007 bestond geheel uit collega-dichters. Behalve Van der Waal waren dat Jan Baeke, Stefan Hertmans, Esther Jansma en Albertina Soepboer.

De jongerenprijs, van middelbare-scholieren, ging naar een andere genomineerde bundel: De herfst van Zorro van Al Galidi. Verder waren genomineerd De voorbode van iets groots van Dirk van Bastelaere, IJsgang van Anneke Brassinga en Wuif de mussen uit van Joke van Leeuwen.

Jan Baeke sprak een laudatio uit, waarin hij de poëzie van Lieske „rijk en uitbundig, maar vooral ook soepel en melodieus” noemde. Volgens Baeke kunnen gewone dingen in het leven niet meer zonder bijsluiter. „Deze tijden vragen kennelijk om een goede handleiding!” Vorig jaar won een ‘encyclopedie’ nog de VSB Poëzieprijs, namelijk De encyclopedie van de grote woorden van Mark Boog.”