Kroonprins: ik krijg wat meer de ruimte

Kroonprins Willem-Alexander vindt dat hij meer ruimte krijgt binnen de ministeriële verantwoordelijkheid dan leden van de koninklijke familie van vorige generaties.

Dat heeft de prins gezegd in een portret dat de NOS gisteravond op tv uitzond omdat de prins veertig jaar werd. Voor dit portret mocht de NOS hem gedurende een jaar geregeld filmen tijdens zijn werk en thuis.

Willem-Alexander zei dat de ministeriële verantwoordelijkheid op zichzelf niet veranderd is. Maar dat „de mensen die er nu mee om moeten gaan, andere mensen zijn, die ook meegaan met hun tijd”. De ministeriële verantwoordelijkheid houdt in dat uitspraken van leden van het koninklijk huis niet in strijd mogen zijn met het kabinetsbeleid.

De prins zei „echt geen idee” te hebben wanneer hij zijn moeder zal opvolgen. Zij bepaalt het moment. Maar hij is er wel „naartoe gegroeid”. Het koningschap in Nederland steunt volgens hem op drie pijlers: samenbinden, vertegenwoordigen en aanmoedigen. „Zo zie ik het zoals het nu gaat en ik denk dat ik dat in de toekomst ook door zal zetten.”

De prins uitte zijn zorgen over het veranderende klimaat en de scherpe toon waarmee het integratiedebat door sommigen wordt gevoerd in Nederland. „Dat zijn mensen die in principe destructief bezig zijn en dat is niet iets waar ik graag voor zou willen staan.”

Premier Jan Peter Balkenende zei gisteren in een reactie dat Willem-Alexander „klaar is voor het koningschap”. De premier stelde onder de indruk te zijn van de werklust van Willem-Alexander en de wijze waarop de troonopvolger, zowel nationaal als internationaal, opereert. Maar hij zei ook „dat het aan de koningin zelf is om te bepalen wanneer het zover is” dat zij het stokje overdraagt aan haar zoon.

In de documentaire was de prins te zien op de staatsbezoeken aan Mongolië en Australië, vorig jaar. Ook werden hij, prinses Máxima en hun dochters gefilmd terwijl ze thuis op De Eikenhorst paaseieren beschilderden en in de zandbak speelden. De prins vertelde dat hij en Máxima in het weekend zo veel mogelijk alleen met het gezin zijn, er is dan ook geen „verzorging”.