‘Könnte ich doch mal ein Chagall haben’

Portret van Chagall’s eerste vrouw Bella Rosenfield Foto Jørgen Krielen Jorgen Krielen/ Amsterdam, 25-05-2007/ Marc Chagall. Krielen, Jorgen

Roland Kahn (54) wist de droom van zijn opa waar te maken en kocht een schilderij van Chagall. Hoe een toevallige ontmoeting in de lucht tot de bijzondere aankoop leidde.

Vanwaar je interesse in kunst?

„Toen ik tien was maakte ik kennis met de wereld van de kunst door mijn opa. We gingen vaak naar het Stedelijk Museum en hebben daar wel dertig keer voor De Bruiloft van Chagall gestaan. „Könnte ich doch mal ein Chagall haben”, verzuchtte hij dan. Mijn opa was geboren in Berlijn.”

En hoe kwam het zover?

„Twaalf jaar geleden overleed mijn oma, waarna we haar huis moesten opruimen. We kwamen een kamer vol herinneringen tegen. Het bleek dat mijn opa er een collectie kunstcatalogi op nahield en daarbij trof ik een briefwisseling aan tussen hem en een kunsthandelaar in Berlijn. Een paar jaar later vloog ik van Maastricht naar Amsterdam. Er kwam een man naast me zitten met een groot, vierkant pakket in zijn handen. Hij was kunsthandelaar en had een schilderij gekocht op de Tefaf. En wat bleek? Hij was de kleinzoon van de man met wie mijn opa correspondeerde.”

Wel erg toevallig.

„Ik geloof niet in toeval, dus ik zag deze ontmoeting als reden me weer te verdiepen in kunst. Mijn vrouw en ik besloten ons te richten op portretten.”

Waarom gezichten?

„De meeste mensen hebben moeite met portretten, omdat ze het niet prettig vinden aangestaard te worden. Ik vind portretten juist mooi.”

Hoe kwam je deze Chagall tegen?

„Mijn vrouw en ik liepen op de PAN in Amsterdam. Daar stond Frans Jacobs die net elf werken van de schilder had gekocht, waaronder dit schilderij. We waren meteen verkocht. Chagall heeft dit geschilderd na de dood van zijn vrouw. Het is een van zijn weinige portretten.”

Je hebt het meteen gekocht?

„Het leven duurt te kort om daar lang over na te denken. We hebben nog wel een dag onderhandeld. Je voelt wat je wilt betalen, dat is geen rationeel gegeven. Tot hij op een gegeven moment vroeg: ‘Gaan we meer zaken doen?’ Heel mooi om dat zo te benoemen, te vragen of ik een relatie met hem aanging. Daarna kwamen we eruit.”

En wat heb je ervoor betaald?

„Ongeveer een ton.”

Is de waarde ook in gevoel uit te drukken?

„Je kunt niet in één keer bevatten wat een kunstenaar als Chagall heeft willen uitdrukken. Kunst verzamelen is daarom een passie die onbetaalbaar is.”

Willemijn van Benthem